Foto: F64

"Latvijas Gāze" apsvērs pakalpojumu tarifu izmaiņas, portālam "Delfi" apstiprina uzņēmuma preses sekretārs Vinsents Makaris, uzsverot, ka šis maksājums ir tikai neliela daļa no kopējās cenas, ko par dabasgāzi maksā galapatērētāji.

"Šobrīd mēs tikai vērtējam situāciju, neko konkrēti par kādiem pieaugumiem mēs nevaram runāt," viņš sacīja.

Tomēr "Latvijas Gāzes" pārstāvis neslēpj, ka problēma pastāv, proti, dažādu faktoru ietekmē samazinās dabasgāzes patēriņš, bet infrastruktūras izmaksas nemainās.

Tā kā dabasgāzes cena ir piesaistīta naftas cenai, tad gāzes cenas samazinās. Mājsaimniecībām gāzes tarifi tiek mainīti divreiz gadā – 1.janvārī un 1.jūlijā. Savukārt rūpnieciskajiem klientiem tie mainās ik mēnesi, tādējādi tie decembrī un janvārī jau novērojuši cenas samazināšanos. "Latvijas Gāzes" prognozes paredz, ka martā salīdzinājumā ar novembri rūpnieciskajiem patērētājiem samazinājums būs mērāms jau 9-12%. Savukārt mājsaimniecības cenas kritumu izjutīs jūlijā.

"Pakalpojuma tarifi mums nav mainījušies kopš 2008.gada, visu šo gadu laikā visas dabasgāzes izmaiņas bija saistītas tikai un vienīgi ar iepirkuma cenu izmaiņām," skaidro Makaris.

Kā vēstīts, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir saņēmusi AS "Latvijas Gāze" iesniegumu ar lūgumu noteikt kapitāla atdeves likmi. Regulators šobrīd izvērtē saņemto informāciju, kas ir nepieciešama tālākai lēmuma pieņemšanai.

"Kad ir noteikta kapitāla atdeves likme, tad komersants var sākt gatavot jaunu tarifu aprēķinu. Pēc būtības tas nozīmē, ka Latvijas Gāze var vērsties Regulatorā ar jaunu dabasgāzes apgādes pakalpojumu tarifu projektu, kas varētu būt saistīts ar dabasgāzes tirdzniecības apjomu kritumu. Uz šo brīdi mēs vērtēsim, vai iesniegumā ir norādīta visa informācija, kas ir nepieciešama lēmuma pieņemšanai," norāda SPRK padomes loceklis Rolands Irklis.

Viņš norāda, ka šis process vidēji var aizņemt dažus mēnešus.

Kapitāla atdeve ir uzņēmuma atļautās rentabilitātes rādītājs, kas tiek noteikts balstoties uz datiem par pakalpojumu sniegšanā veiktajiem ieguldījumiem, pašu kapitālu un aizņemto kapitālu.

Regulētiem komersantiem ir svarīgi nodrošināt prognozējamu atdevi no izmantotā kapitāla, lai sabalansētu ierobežotu rentabilitāti un līdzekļu piesaisti ieguldījumu finansēšanai ilgtermiņā. Regulators kapitāla atdeves likmi nosaka atbilstoši attiecīgās nozares pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikām.

AS "Latvijas Gāze" kapitāla atdeves likme pēdējo reizi tika noteikta 2008. gadā 8% apmērā.

"Latvijas Gāzes" peļņa 2013.gadā bija 32,2 miljoni eiro, kas ir par 1,3% mazāka nekā 2012.gadā, kad peļņa bija 32,6 miljoni eiro.

Kompānijas neto rentabilitāte 2013.gadā bija 5,6%, bet 2012.gadā - 5,4%.

Lielākais "Latvijas Gāzes" akcionārs ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH", kurai pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai "Gazprom", bet 16% - SIA "Itera Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!