Foto: F64

Latvijas dabasgāzes kompānija "Latvijas gāze" (LG) bažījas par gāzes tirgus liberalizācijas ietekmi uz dabasgāzes tarifiem Latvijā, pavēstīja LG preses sekretārs Vinsents Makaris.

Viņš norādīja, ka tirgus liberalizācija ir noteikta Eiropas Savienības (ES) direktīvā un Latvijai ir noteikts izņēmuma stāvoklis, jo mūsu valstij nav iespējams saņemt dabasgāzi no citiem avotiem kā tikai no Krievijas.

LG preses sekretārs vērsa uzmanību uz to, ka vienlaicīgi ir noteikta izņēmuma stāvokļa beigšanās tajā brīdī, kad tiek realizēts cits piegādes ceļš ‒ Lietuvas un Polijas starpsavienojums vai sašķidrinātās dabasgāzes terminālis reģiona vajadzībām.

"Izņēmuma stāvoklis ir loģisks, jo mums nav jēgas liberalizēt tirgu, tādējādi sadārdzinot pakalpojumus, ja reāli tirgu nav iespējams liberalizēt. Izmaksas veidosies gan no uzņēmuma sadalīšanas, gan arī vēlāk šos vairākus uzņēmumus administrējot, bet reālas alternatīvas nebūs," sacīja Makaris.

Viņš arī uzsvēra, ka LG privatizācijas līgumā, kas tika slēgts starp valsti un kompānijas akcionāriem, noteiktos pienākumus LG un tās akcionāri ir izpildījuši.

Savukārt gāzes piegādes kompānijas "Itera Latvija" vadītājs un LG padomes priekšsēdētāja vietnieks Juris Savickis aģentūrai BNS pauda atzinību par Latvijas valdības pieeju attiecībā uz gāzes tirgus liberalizāciju un minēja, ka Latvijai šajā jautājumā ir daudz pragmātiskāka pieeja nekā Igaunijai un Lietuvai. "Paldies Dievam, Latvijas politiķi ir prātīgāki nekā Igaunijas un Lietuvas politiķi, un mums viss šis process nav tik sasteigts," atzina Savickis.

Viņš arī piebilda, ka sarunas par gāzes tirgus liberalizāciju vēl nav sāktas, bet norādīja, ka "Itera Latvija" tam ir sākusi gatavoties.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja, ka viņa vadītā ministrija jau drīzumā prasīs valdībai mandātu sarunu sākšanai par LG monopolstāvokļa izbeigšanu.

Ziņots arī, ka viens no Eiropas Savienības energodirektīvas virzieniem ir dalībvalstu gāzes apgādes tirgu liberalizācija, samazinot gāzes monopolistu lomu un ļaujot patērētājam izvēlēties sev izdevīgāko dabasgāzes piegādātāju. Būtisks direktīvas ieviešanas instruments ir gāzes apgādes tīklu nodalīšana no piegādes kompāniju struktūras. Latvija gāzes tirgus liberalizāciju ir atlikusi līdz 2014.gadam, taču līdz 2017.gadam ir spēkā 1997.gadā slēgtais LG privatizācijas līgums, kurā LG noteiktas ekskluzīvas tiesības uz gāzes pirkšanu, gāzes pārvadi, uzglabāšanu, sadali un pārdošanu.

LG nodarbojas ar dabasgāzes iegādi, transportēšanu, uzglabāšanu, sadali un realizāciju. "Latvijas gāzes" akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga". Uzņēmuma lielākie īpašnieki ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International", "Gazprom" un "Itera Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!