Foto: LETA

Trešdien AS "Latvijas Gāze" uzsākusi dabasgāzes iesūknēšanu Inčukalna krātuvē nākamās apkures sezonas vajadzībām, informē "Latvijas Gāzes" pārstāvis Vinsents Makaris.

Dabasgāzes iegūšana no krātuves tika pārtraukta otrdien, 26. maijā. Šogad iesūknēšana uzsākta aptuveni mēnesi vēlāk nekā ierasts siltās ziemas dēļ.

Apkures sezonas laikā no Inčukalna pazemes gāzes krātuves patērētājiem Latvijā piegādāti 930 miljoni kubikmetru dabasgāzes. Savukārt kaimiņvalstīm Krievijai un Igaunijai kopumā tika piegādāti aptuveni 920 miljoni kubikmetru dabasgāzes.

Kopējais krājumu atlikums krātuvē ir 450 miljoni kubikmetru dabasgāzes, no tiem gandrīz 235 ir Latvijas vajadzībām.

Apkures sezonas laikā visa dabasgāze Latvijas patēriņam tiek piegādāta no krātuves. Vasaras laikā patērētājiem dabasgāze tiek piegādāta tieši no Krievijas pārvades sistēmas, vienlaicīgi to sūknējot krātuvē.

Iesūknēšana parasti ilgst no aprīļa līdz oktobrim, savukārt izsūknēšana no oktobra līdz martam vai aprīlim.

Vēstīts, ka pērn "Latvijas Gāze" nopelnīja 32,03 miljonus eiro, kas ir par 0,4% mazāk nekā 2013.gadā, kad peļņa bija 32,15 miljoni eiro.

Lielākais "Latvijas Gāzes" akcionārs ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH", kurai pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai "Gazprom", bet 16% - SIA "Itera Latvija".

2014.gadā "Latvijas Gāze" investēja 30 miljonus eiro dabasgāzes sistēmas modernizācijā un jaunu pamatlīdzekļu izveidošanā. 49,2% kopējo investīciju tika izlietoti maģistrālo gāzesvadu sistēmas modernizācijai, 21,3% - sadales tīklu paplašināšanai un pamatlīdzekļu atjaunošanai un 26,5% - Inčukalna pazemes gāzes krātuves ekspluatācijas drošības paaugstināšanai un iekārtu modernizācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!