Foto: LETA

AS 'Latvijas Gāze' un Lietuvas sašķidrinātās dabasgāzes piegādes un tirdzniecības kompānija "LitGas" parakstījušas līgumu par dabasgāzes tranzītu caur Latviju, kas ļaus lietuviešiem piegādāt gāzi Igaunijai, piektdien vēsta "Vz.lt", atsaucoties uz "LitGas" paziņojumu.

"Iegūstot šādas iespējas, mēs kļūstam par reģionālu dabasgāzes tirgotāju, kas patstāvīgi un ar pievilcīgiem noteikumiem var piegādāt gāzi Igaunijai," norādījis pie valsts kompānijas "Lietuvos energija" grupas piederošās "LitGas" ģenerāldirektors Dominiks Tučkus. "Šis mūsu tranzīta līgums vienlaikus ir arī nozīmīgs solis uz kopīga un liberalizēta Baltijas dabasgāzes tirgus izveidi un reālu konkurenci."

Saskaņā ar pašreizējiem līgumiem par gāzes tranzītu gādā "LitGas" klienti, proti, gāze tiek pārdota pie Latvijas robežas. Šādā kārtībā "LitGas" no 1.februāra jau piegādā dabasgāzi Igaunijas "Alexela Group" uzņēmumam "Reola Gaas", bet no marta piegādās to arī elektroenerģijas ražotājai "Eesti Energia".

Toties citiem iespējamajiem dabasgāzes lietotājiem Igaunijā "LitGas" turpmāk varēs nodrošināt ne tikai gāzi, bet arī tās piegādi līdz Igaunijas robežai. Šobrīd norisinās sarunas ar citiem potenciālajiem klientiem, cerot parakstīt jaunus līgumus.

"LitGas" līgums ar AS "Latvijas Gāze" parakstīts uz šo gadu, un šai laikā "LitGas" plāno Igaunijai piegādāt līdz 30 miljoniem kubikmetru gāzes. Kā salīdzinājumam min "Vz.lt", lai nodrošinātu Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināļa darbu, Lietuvā kompānijai saskaņā ar likumu jāpārdod 540 miljoni kubikmetru gāzes gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!