Foto: LETA

Pagājušajā naktī AS "Latvijas Gāze" (LG) sākusi ārpuskārtas dabasgāzes piegādes Lietuvai no Inčukalna pazemes gāzes krātuves, informēja uzņēmuma preses sekretārs Vinsents Makaris.

Viņš skaidro, ka Lietuvā bija nepieciešams stabilizēt piegādes aukstā laika dēļ, tādēļ tika lūgta LG palīdzība. Dabasgāzes piegāde tika nodrošināta pusstundas laikā.

Ārpuskārtas piegādes var turpināties vairākas dienas, tomēr tas netraucē dabasgāzes piegādēm citiem klientiem, norādīja Makaris.

LG arī iepriekš ir palīdzējusi stabilizēt piegādes Lietuvai.

Apkures sezonas laikā Latvijas patērētāji dabasgāzi pilnībā saņem no Inčukalna krātuves, un Latvija ir neatkarīga no ārējām piegādēm. Apkures sezonā dabasgāze no krātuves tiek piegādāta arī Igaunijai un Krievijai, savukārt Lietuva dabasgāzi saņem no Krievijas caur Baltkrieviju.

Makaris atgādina, ka 2011.gadā tika pabeigti Latvijas-Lietuvas starpsavienojuma kapacitātes un drošības paaugstināšanas darbi, kuru veikšanai LG un "Lietuvos Dujos" saņēma līdzfinansējumu no Eiropas Komisijas.

Gāzes iesūknēšana Inčukalna pazemes gāzes krātuvē parasti sākas pavasarī un beidzas rudenī.

Jau ziņots, ka LG 2011.gada deviņos mēnešus guvusi 9,6 miljonu latu peļņu, kas ir par 4,3% lielāka nekā attiecīgajā 2010.gada periodā, kad peļņa bija 9,2 miljoni latu, liecina neauditētais LG finanšu pārskats, kas iesniegts "NASDAQ OMX Riga".

LG 2011.gada deviņos mēnešos patērētājiem pārdeva 1,12 miljardus kubikmetru dabasgāzes. Salīdzinājumā ar attiecīgo 2010.gada periodu dabasgāzes realizācija ir samazinājusies par 7%, taču realizēts par 17% jeb 165 miljoniem kubikmetru dabasgāzes vairāk, nekā tika plānots 2011.gada budžetā.

LG lielākie akcionāri ir "E.ON Ruhrgas International" ar 47,2% akciju, "Gazprom" ar 34% un SIA "Itera Latvija" ar 16%.

Žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2011.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" LG ar uzņēmuma vērtību 354,51 miljoni latu ierindojas piektajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!