AS "Latvijas gāze" akcionāri ar pārliecinošu balsu vairākumu otrdien vienojās par LG reorganizācijas sākšanu, līdz 2017. gada 3. aprīlim nodalot no sabiedrības Enerģētikas likumā paredzēto mantu.

LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis akcionārus informēja, ka LG padome lēma sadalīt koncernu, izveidojot divas meitassabiedrības. Abi uzņēmumi būs akciju sabiedrības ar nodalītiem aktīviem un neatkarīgiem akcionāriem - viens uzņēmums nodarbosies ar gāzes tirdzniecību un sadali, bet otrs - ar gāzes uzglabāšanu un pārvadi.

Kalvītis skaidroja, ka LG īpašumtiesību nodalīšana nebūs vienkāršs process, jo katram akcionāram, kas nevarēs būt nodalītā LG gāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmumā, būs jālemj par savu akciju pārdošanu.

"Visi tie akcionāri, kas patlaban ir saistīti ar energoresursu ražošanu, nevarēs atrasties pārvades un uzglabāšanas akciju sabiedrībā. Turpretī finanšu investori kā akcionāri varēs būt abos uzņēmumos. Līdz ar to katram akcionāram būs jāpieņem lēmums par iziešanu no vienas vai otras sabiedrības," teica LG valdes priekšsēdētājs.

Pirms akcionāru balsojuma "Gazprom" pārstāvis teica, ka Krievijas gāzes koncerns balsos par LG reorganizāciju, ja protokollēmumā tiks iekļauts teksts, ka LG akcionāru balsojums ir pretrunā ar noslēgtajiem LG privatizācijas līgumiem. Minētais priekšlikums tika ņemts vērā un iekļauts LG akcionāru prokollēmumā.

Tāpat Kalvītis informēja, ka pēc šīs dienas LG akcionāru lēmuma gāzes koncerna valde sāks LG reorganizācijas procesu, bet par atsevišķiem lēmumiem vēl būs nepieciešams LG akcionāru balsojums. Kalvītis pieļāva - ja nebūs juridisku šķēršļu, LG reorganizācijas procesu varētu pabeigt līdz 2017. gada 3. aprīlim.

Kā ziņots, 22. februārī tika izsludināti Saeimas pieņemtie grozījumi Enerģētikas likumā par gāzes tirgus atvēršanas un LG sadalīšanas nosacījumiem. Likuma grozījumi paredz, ka uzņēmumam LG līdz 2017. gada 3. aprīlim ir jānodala gāzes pārvade un uzglabāšana no sadales un tirdzniecības, izveidojot divus uzņēmumus. Savukārt līdz 2017. gada 31.decembrim vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglābšanas uzņēmumam (sistēmas operatoram) būs jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar gāzes tirdzniecību un sadali.

Jau ziņots, ka LG peļņa pērn bijusi 30,5 miljoni eiro, liecina kompānijas nerevidēts 2015.gada finanšu pārskats. 2014. gadā LG nopelnīja 30,07 miljonus eiro.

2015. gads pasaules naftas tirgos iezīmējās ar būtisku cenu kritumu, kas atstāja ietekmi gan uz LG vidējo dabasgāzes iepirkumu cenu, gan arī uz 2015. gada ieņēmumiem. 2015. gada 12 mēnešos patērētājiem pārdota dabasgāze un sniegti pakalpojumi par 445 miljoniem eiro. 2014. gadā LG pārdeva gāzi par 503 miljoniem eiro.

Kopumā LG 2015. gadā patērētājiem pārdeva 1,32 miljardus kubikmetrus dabasgāzes. Salīdzinājumā ar 2014. gadu pārdotās dabasgāzes apjoms pieauga par 2%.

Lielākais LG akcionārs, kam pieder 34% akciju, ir Krievijas kompānija "Gazprom", "Marguerite Fund" pieder 28,97% akciju, "Uniper Ruhrgas International GmbH" - 18,26%, SIA "Itera Latvija" - 16% un 2,8% akciju pieder mazajiem akcionāriem. LG kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 39 900 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!