Foto: DELFI

Pēdējo 18 gadu laikā kopš 1998. gada AS "Latvijas gāze" (LG) stratēģiskie investori, ar kuriem noslēgts akcionāru līgums, dividendēs saņēmuši prāvas summas - Krievijas "Gazprom" saņēma 106 miljonus, bet Vācijas "Ruhrgas" - 152 miljonus eiro, tātad kopā 258 miljonus eiro. Par to liecina "LNT Ziņu" veiktie aprēķini no publiski pieejamiem datiem.

Savukārt abu uzņēmumu kopumā iztērētā nauda LG akciju iegādē - gan to, kuras pārdeva valsts, gan to, kas pirktas biržā no dažādiem akcionāriem, - abiem investoriem veidoja ap 153 miljoniem eiro.

"Gazprom" izmaksas bija 78 miljoni eiro, bet "Ruhrgas" - 75 miljoni eiro. Līdz ar to Vācijas investors ieguvis par 76 miljoniem eiro, bet "Gazprom" - par 28 miljoniem eiro vairāk nekā ieguldīja. Un tas ir, neskaitot guvumu no pašu LG akciju iespējamās pārdošanas, norāda LNT.

Vērtspapīru tirgus eksperts Andrejs Martinovs norāda, ka, ņemot vērā nozares īpatnības un riskus, kurus mazināja privatizācijas līgums, akcionāru guvums no dalības LG jau līdz šim vērtējams kā gana labs sasniegums.

"Ņemot vērā LG dividenžu politiku, var secināt, ka ieguldījums, ko veikuši stratēģiskie akcionāri, ir atpelnījies. Un visi investori, kas piedalījušies LG akciju pirkšanā 1990.gados un 2000.gadu sākumā, principā, var teikt, ka ir atpelnījuši savu ieguldījumu," komentēja Martinovs.

Patlaban "Gazprom" ir lielākais LG akcionārs ar 34% akciju. "Ruhrgas" jeb tagad "Uniper Ruhrgas International GmbH" pieder 18,26% akciju, bet līdz šim kompānijai piederošos vēl 28,97% nesen nopirka fonds "Marguerite Gas". Vēl 16% akciju pieder "Itera Latvija", bet pārējiem akcionāriem - 2,77%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!