Foto: Pixabay

2019. gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar 2018. gada 3. ceturksni, iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātiem datiem ir palielinājies par 2,8 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes ātrais novērtējums.

IKP galvenokārt ietekmēja apjoma pieaugums rūpniecībā un pakalpojumu nozarēs (pēc provizoriskām aplēsēm – atbilstoši 4,3 % un 3%), tai skaitā mazumtirdzniecībā par 2,1%. Samazinājumu uzrāda iekasēto produktu nodokļu apjoms.

Salīdzinot ar 2019. gada 2. ceturksni pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem, IKP palielinājies par 0,7%. Izvērsts ziņojums par precizēto IKP apjomu un izmaiņām 2019. gada 3. ceturksnī tiks publicēts 29. novembrī.

Septembrī, salīdzinot ar 2018. gada septembri, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 0,4%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 0,8%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 1,4%, autodegvielas – samazinājās par 0,2%.

Salīdzinot ar 2018. gada septembri, vislielākais apgrozījuma kāpums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 14,3%), pa pastu vai interneta veikalos (par 11,9%) un apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 9,6%). Lielākais apgrozījuma kritums bija metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 9,6%) un nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 4,8%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga 2,6%.

2019. gada septembrī, salīdzinot ar augustu, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums samazinājās par 1%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 0,7%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 0,9%, autodegvielas mazumtirdzniecība samazinājās par 2%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, vislielākais apgrozījuma pieaugums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 6,4%), kā arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 4,8%). Lielākais apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 4,3%), stendos un tirgos (par 3,3%).

2019. gada septembrī salīdzinājumā ar augustu mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājās par 9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!