Foto: LETA

Aizvadītajā gadā VSIA "Latvijas Nacionālais teātris" māksliniecisko un rezultatīvo rādītāju izpildi ietekmēja epidemioloģiskā situācija valstī, ieviestie publisko pasākumu aizliegumi un distancēšanās noteiktumi saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežojumiem, ziņo "Lursoft" Klientu portfelis.

2021.gadā, laika posmā no janvāra līdz jūnijam, saistībā ar izsludināto ārkārtas situāciju valstī, VSIA "Latvijas Nacionālais teātris" darbība tika ierobežota. Pielāgojoties apstākļiem, teātris turpināja darbību un māksliniecisko procesu, lai nepazaudētu saikni ar skatītāju. Jūlijā teātris atsāka izrāžu izrādīšanu un mēģinājumu procesu klātienē. Oktobrī un novembrī, mainoties epidemioloģiskajai situācijai, izrāžu publiskā izrādīšana atkal tika pārtraukta.

Pagājušajā gadā VSIA "Latvijas Nacionālais teātris" kopumā nospēlējis 110 izrādes, kuras noskatījās 55 tūkstoši skatītāju, tostarp 35,6 tūkstoši digitālajā vidē. Vidējais zāļu piepildījums bija 88%. Jānorāda, ka 2020.gadā teātris nospēlēja 321 izrādi.

Iesniegtajā vadības ziņojumā VSIA "Latvijas Nacionālais teātris" norādījis, ka teātra repertuārā pērn bija 48 izrāžu nosaukumi, tostarp 19 latviešu autoru darbu iestudējumi, bet 15 izrādes pieejamas arī digitālā formātā. Pērn teātris devās 10 viesizrādēs.

VSIA "Latvijas Nacionālais teātris" savā gada pārskatā norādījis, ka 2021.gadā tā kopējais apgrozījums bija 4,13 milj. EUR. No tiem 2,95 milj. EUR veidoja valsts dotācija, 638,67 tūkst. EUR – biļešu ieņēmumi, 167,44 tūkst. EUR – pārējie ieņēmumi.

Salīdzinot ar gadu iepriekš, teātra apgrozījuma apmērs samazinājies par 8,5%. Teju par tikpat lielu summu (-8,6%) samazinājies arī VSIA "Latvijas Nacionālais teātris" kopējo izdevumu apmērs, kas 2021. gadā veidoja 4,12 milj. EUR. 57,5% no teātra izdevumiem pagājušajā gadā veidoja atalgojums, tostarp autoratlīdzības. Lursoft pieejamā informācija rāda, ka pērn teātrī bija nodarbināti 220 strādājošie. 2021. gadu teātris noslēdza ar 7,24 tūkstošu eiro peļņu.

Šogad teātris apņēmies iestudēt 10 jauniestudējumus, starp kuriem divi būs latviešu oriģināldramaturģijas iestudējumi, bet divi veltīti bērnu un jauniešu auditorijai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!