Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas novados atcelta Āfrikas cūku mēra (ĀCM) trešā riska zona, tādējādi mīkstinot vairākus biodrošības pasākumus un cūkgaļas produkcijas un cūku izcelsmes blakusproduktu pārvietošanas ierobežojumus, nosaka valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora Māra Baloža rīkojums, kas pirmdien publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Tādējādi no otrdienas, 21.decembra, Latvijā būs spēkā ĀCM pirmā un otrā riska zona.

Slimības pirmā riska zona būs spēkā līdzšinējās teritorijās, kā arī Dienvidkurzemes novada Vērgales, Medzes, Grobiņas, Otaņķu pagasts, Nīcas pagasta daļā uz ziemeļiem no apdzīvotas vietas Bernāti, Bārtas upes un Grobiņas pilsētas teritorijās.

Savukārt līdzšinējām otrās riska zonas teritorijām pievienots Ludzas novads un daļa Dienvidkurzemes novada - Aizputes, Cīravas, Lažas, Kalvenes, Kazdangas, Durbes, Dunalkas, Tadaiķu, Vecpils, Bārtas, Sakas, Bunkas, Priekules, Gramzdas, Kalētu, Virgas, Dunikas, Embūtes, Vaiņodes, Gaviezes, Rucavas pagasti, Nīcas pagasta daļa uz dienvidiem no apdzīvotas vietas Bernāti, kā arī Aizputes, Durbes, Pāvilostas un Priekules pilsēta.

Jau ziņots, ka Latvijā ir definētas trīs ĀCM riska zonas. Pirmajā riska zonā ir teritorijas, kurās nav konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas, tomēr šī riska zona tiek noteikta kā aizsardzības zona ap trešo vai otro riska zonu. Otrajā riska zonā ir teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mežacūkas. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas, bet cūkgaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest, ievērojot Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) noteiktās biodrošības normas. Savukārt trešajā riska zonā ir teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas.

Šogad Latvijā mežacūku populācijā ĀCM, pēc PVD datiem, līdz šim konstatēts kopumā 415 dzīvniekiem 27 novadu 130 pagastos un vienā pilsētas teritorijā. Vienlaikus ĀCM šogad konstatēts mājas cūkām divās saimniecībās ar kopumā 2114 cūkām.

Savukārt kopš 2014.gada jūnija, kad Latvijā pirmo reizi tika reģistrēts ĀCM, vīruss konstatēts kopumā 5969 mežacūkām, kā arī vīruss skāris 69 saimniecības ar kopumā 50 976 mājas cūkām.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!