Foto: stock.xchng

Latvijas ekonomika 2012.gada otrajā ceturksnī gada salīdzinājumā uzrādījusi straujāko izaugsmi no visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, bet ceturkšņa salīdzinājumā otro straujāko izaugsmi, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" koriģētie dati.

"Eurostat" nav mainījis augustā izdotās sākotnējās aplēses par Latvijas iekšzemes kopproduktu (IKP), kas otrajā ceturksnī gada griezumā pieaudzis par 4,3%, uzrādot straujāko pieaugumu starp ES dalībvalstīm.

Ceturkšņa salīdzinājumā ekonomiskās izaugsmes temps bijis 1%, kas ir otrā straujākā izaugsme aiz Zviedrijas.

"Eurostat" jaunākajā ziņojumā koriģējis IKP datus Lietuvai, Bulgārijai, Lielbritānijai, Slovākijai un Somijai, bet ziņojumā klāt nākuši dati par Poliju, Dāniju un Slovēniju, kas sākotnējo aplēšu izlaišanas brīdī augustā nebija pieejami.

Otra straujākā ekonomiskā izaugsme gada salīdzinājumā otrajā ceturksnī bijusi Slovākijā - par 3%, bet Lietuva ierindojas trešajā vietā ar 2,8% pieaugumu.

Igaunijas IKP gada griezumā otrajā ceturksnī pieaudzis par 2,5%, kas ir ceturtā straujākā izaugsme.

No ziņojumā apskatītajām 24 dalībvalstīm 2012.gada otrajā ceturksnī gada salīdzinājumā ekonomikas izaugsme reģistrēta 12 valstīs, bet lejupslīde fiksēta 12 valstīs.

Lielākais kritums gada griezumā šā gada otrajā ceturksnī reģistrēts Grieķijā - par 6,2%, kam seko Portugāle ar 3,3% un Itālija ar 2,5% kritumu.

Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu ES ekonomika otrajā ceturksnī piedzīvoja lejupslīdi par 0,3%, bet eirozonas IKP samazinājies par 0,5%.

Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, IKP visstraujāk otrajā ceturksnī pieaudzis Zviedrijā - par 1,4%, kam seko Latvija ar 1% un Slovākija ar 0,7% pieaugumu.

Lietuvas IKP otrajā ceturksnī pieaudzis par 0,5%, kas ir ceturtā straujākā izaugsme, bet Igaunijas ekonomika ceturkšņa griezumā pieaugusi par 0,4%, kas ir sestā straujākā izaugsme.

IKP kritums ceturkšņa laikā reģistrēts 11 valstīs, pieaugums - 11, bet Francijā IKP otrā ceturkšņa laikā saglabājās nemainīgs.

Lielākais kritums ceturkšņa salīdzinājumā šā gada otrajā ceturksnī reģistrēts Portugālē - par 1,2%, kam seko Somija ar 1,1% un Slovēnija ar 1% lejupslīdi.

ES ekonomika otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2012.gada pirmo ceturksni, piedzīvojusi lejupslīdi par 0,1%, bet eirozonas ekonomika par 0,2%.

Grieķijas dati gada salīdzinājumā ir sezonāli neizlīdzināti.

Kā ziņots, "Eurostat" un Centrālā statistikas pārvaldes (CSP) aprēķina metodes atšķiras. CSP augustā publicētais ātrais novērtējums liecina, ka Latvijas IKP otrajā ceturksnī pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, salīdzinot ar 2011.gada otro ceturksni, audzis par 5,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!