Foto: LETA

Valdība sēdē otrdien atbalstīja kredītbrīvdienu piešķiršanu nākamajiem sešiem mēnešiem valsts galvotajām piena ražotāju kooperatīvu izveidotā piena pārstrādes uzņēmuma "Latvijas Piens" saistībām pret "SEB banku".

Sākotnēji Ministru kabinets bija iecerējis par šo spriest valdības sēdes slēgtajā daļā, taču tika veikti grozījumi darba kārtībā un attiecīgais jautājums iekļauts "A sadaļā", kuru valdība apstiprina bez diskusijām.

Pēc Valsts kasē sniegtās informācijas, finanšu ministrs valsts vārdā 2011.gada jūnijā izsniedza galvojumu par "Latvijas Piena" saistībām 7,114 miljonu eiro apmērā uz eksporta orientētu piena pārstrādēs produktu ražotnes izveidei. Valsts galvotā aizdevuma atlikums 24.jūlijā bija 5,027 miljoni eiro, kas atmaksājams līdz 2019.gada 25.novembrim (pamatsummas maksājumi veicami reizi mēnesī vienādos maksājumos). Paredzēts, ka atliktie kredīta pamatsummas maksājumi "Latvijas Pienam" būs jāatmaksā 2019.gada decembrī vienā maksājumā.

"Latvijas Pienu" piemeklējušas finanšu grūtības saistībā ar kopējo tirgus situāciju piena nozarē. Tostarp viens no uzņēmuma īpašniekiem - kooperatīvs "Trikāta KS" - plāno pārdot tam piederošās "Latvijas Piena" kapitāldaļas (53,66%) tāpēc, ka uzņēmums par iepirkto pienu kooperatīvam ir parādā 3,037 miljonus eiro. Par kapitāldaļu iegādi interesi esot izrādījuši vairāki potenciāli pircēji no ārvalstīm un Latvijas, tostarp kooperatīvs "Latraps", kam jau pieder "Latvijas Piena" kapitāldaļas.

"Latvijas Piens" 2014.gadā strādāja ar 28,33 miljonu eiro provizorisko apgrozījumu, kas ir par 23,9% mazāk nekā gadu iepriekš. Savukārt 2013.gadā "Latvijas Piens" strādāja ar 37,218 miljonu eiro apgrozījumu un guva 823,8 tūkstošu eiro peļņu.

"Latvijas Piens" ir četriem kooperatīviem - "Trikāta KS" (53,664%), "Dzēse" (20,839%), "Latraps" (19,622%) un "VAKS" (5,875%) - piederošs uzņēmums, liecina datubāzes "Lursoft" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!