Foto: LETA

Pašreizējā krīze piena nozarē turpinās jau otro gadu un ir netipiski ilga, jo pēc ekspertu aplēsēm krīzes situācijas piena nozarē ilgst tikai četrus, piecus mēnešus, atzina piena ražotāju kooperatīvu izveidotā piena pārstrādes uzņēmuma "Latvijas piens" valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

"Piena nozares krīze, kas iesākās 2014. gada vasarā, ir netipiska, jo pēc ekspertu aplēsēm krīzes situācijas piena nozarē iestājas reizi piecos gados un ilgst četrus, piecus mēnešus. Taču šī krīze turpinās jau otro gadu un cenas ir katastrofāli zemas visos tirgos," atzina Skudra.

"Latvijas piens" valdes priekšsēdētāja sacīja, ka pašlaik siera iepirkuma cena, piemēram, par "Holandes sieru", ir divi eiro kilogramā un zemāka, lai gan pērn šajā laikā cena pārsniedza 2,5 eiro kilogramā, bet 2014. gadā cena bija 3,7 eiro kilogramā. Skudra atzina, ka eksporta tirgu apguvē nepieciešams investēt, taču zemās cenas pasaules tirgos samazina iespējas rast finanšu līdzekļus investīcijām.

"Latvijas piens" 2014. gadā strādāja ar 28,336 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 23,9% mazāk nekā 2013. gadā, un cieta zaudējumus 1,265 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš. Savukārt uzņēmuma 2015. gada auditētie finanšu rezultāti vēl nav apkopoti.

"Latvijas piens" ir reģistrēts 2010. gadā un pieder četriem kooperatīviem - "Trikāta KS" (53,664%), "Dzēse" (20,839%), "Latraps" (19,622%) un "VAKS" (5,875%) - piederošs uzņēmums, liecina datubāzes "Lursoft" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!