Foto: LETA
Lai efektivizētu darbu un paplašinātu produkcijas klāstu, vienlaikus piedāvājot produktus ar konkurētspējīgu cenu, Jelgavas rūpnīca "Latvijas Piens" sākusi sadarbību ar uzņēmumu Igaunijā, izvedot uz kaimiņvalsti ap 100 tonnām piena mēnesī un atpakaļ vedot pienu un kefīru, informēja uzņēmumā.

Kā skaidro uzņēmuma vadība, pašreizējā situācijā "Latvijas Pienam" nav racionāli iegādāties jaunas iekārtas, taču tirgus situācija un aizvien pieaugošā konkurence liek ražot inovatīvus produktus ar konkurētspējīgu cenu.

"Uz Igauniju sākotnēji vedīsim 100 tonnas piena mēnesī, atpakaļ saņemot ļoti labas kvalitātes kefīru ar bifidobaktērijām un pienu, kas "Rimi" tīklā tiks tirgoti ar zīmolu "Trikāta". Tas ir ļoti labs kooperācijas piemērs, par ko jau ilgi tiek debatēts piensaimnieku vidū. Produkti būs ar konkurētspējīgu cenu, turklāt varēsim ielauzties arī Igaunijas tirgū. Piena pārstrādātāju sadarbība ir viena no iespējām, kā mazināt kritisko situāciju, kādā jau divus gadus strādā visa piena nozare," sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Viņa gan nenosauca Igaunijas pārstrādes uzņēmuma nosaukumu, bet atzina, ka līdzīgas sadarbības iespējas ir atrastas arī ar uzņēmumu vienā no Eiropas Savienības vecajām dalībvalstīm.

Patlaban "Latvijas Piens" eksportē produkciju uz 11 valstīm, bet par lielāko eksporta tirgu kļuvusi Skandināvija. Uzņēmums eksportē 50% no saražotā siera. Vienlaicīgi tiek veikta jaunu eksporta tirgu izpēte, notiek jaunu, eksporta tirgiem piemērotu piena produktu izstrāde. Koncentrējot resursus eksporta attīstībai, uzņēmums piedalās nozīmīgās starptautiskās izstādēs: "Gulf Food" Dubaijā, "IFE" Londonā, "Seal China" Ķīnā, "Anuga'' Vācijā.

Kā ziņots, patlaban graudkopības kooperatīvam "Latraps" pieder 79,84% rūpnīcas kapitāldaļu, bet pārējiem līdzīpašniekiem - piensaimnieku kooperatīvam "Dzēse" un Vidzemes graudkopības kooperatīvam VAKS - attiecīgi 16,52% un 3,64% kapitāldaļu.

Jau vēstīts, ka "Latvijas Piena" rūpnīca darbu sāka 2012.gadā. Kooperatīva biedru līdzfinansējums ir 1,42 miljoni eiro, kredīts bankās - aptuveni 9,24 miljoni eiro, Eiropas Savienības fondu finansējums - 4,26 miljoni eiro, valsts garantētais atbalsts - 7,11 miljoni eiro.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, "Latvijas Piens" 2015.gadā strādājis ar 11,82 miljonu eiro apgrozījumu salīdzinājumā ar 28,33 miljonu rādītāju 2014.gadā, bet uzņēmuma zaudējumi pieauguši līdz 2,47 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 1,26 miljonu eiro zaudējumiem 2014.gadā. Uzlabojoties situācijai nozarē, uzņēmums plāno zaudējumus segt ar nākamo gadu peļņu, koncentrējoties uz produkcijas klāsta paplašināšanu, eksporta tirgiem, kā arī ražošanas pakalpojumu sniegšanu izejvielas pārstrādē.

"Latvijas Piena" pamatkapitāls ir 8 239 300 eiro, nodarbināto skaits pērn - 111 darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!