Foto: LETA

Jelgavas piena rūpnīca "Latvijas piens" mainīs attīstības stratēģiju, atsakoties no līdzšinējās pārlieku lielās koncertēšanās uz industriālajiem produktiem, tā vietā dubultojot zīmola "Trikāta" sieru ražošanu, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Patlaban 85% uzņēmuma produktu portfeļa veido industriālais krējums, sūkalas un vājpiena koncentrāts, kā arī "Mocarellas" siera izejviela, bet pārējie 15% ir zīmola "Trikāta" sieri.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka nedrīkst strādāt ar tik lielu industriālo produktu īpatsvaru. Uzņēmuma finansiālie mīnusi līdz šim lielākoties bija tieši tāpēc. Pērn šo produktu cenas biržā bija lieliskas, bet šogad vairs tā nav. Līdz ar to līdzšinējā stratēģija atgādina balansēšanu uz vienas kājas, bet turpmāk "otra kāja" būs zīmola sieri. Ideālā veidā proporcijas būtu 50:50, bet skaidrs, ka nākamgad mērķis ir zīmolu sieru īpatsvaru palielināt vismaz līdz 25-30%," sacīja Skudra.

Viņa arī norādīja, ka uzņēmums turpinās centienus iegūt sertifikātu startam Krievijas tirgū.

"Neesam ne ar ko sliktāki par pārējiem Latvijas uzņēmumiem, kam šāds sertifikāts jau ir. Rūpnīca sāka darbu 2012.gadā, tikmēr pēdējā Krievijas inspektoru vizīte Latvijā bija gadu iepriekš, tā ka nepaguvām sertifikātu saņemt. Tiklīdz situācija normalizēsies un inspektori ieradīsies Latvijā, nekavējoties aicināsim viņus uz rūpnīcu," sacīja uzņēmuma vadītāja.

Tāpat viņa atzina, ka "Latvijas piens" pirmajā pusgadā strādājis ar zaudējumiem, tomēr septembris varētu būt pirmais mēnesis, kad uzņēmums šogad būs "plusos".

"Tas izdevies, samazinot nevajadzīgos posteņus, kā arī pārskatām ražošanas plānošanu, to pielāgojot katras dienas situācijai. Pastiprināti sekojam, kas notiek biržās ar industriālo produktu cenām. Kopumā situācija uzlabojas, turklāt, pateicoties "Latrapa" ienākšanai, stabilizējās ne tikai finansiālā, bet arī emocionālā situācija," atzina Skudra.

Tāpat viņa norādīja, ka patlaban ļoti būtisks ir valsts atbalsts zemniekiem.

"Līdz šim valsts atbalstā novirzījusi sešus miljonus eiro, un valdība apsolījusi, ka novirzīs naudu vēl. Krievijas embargo dēļ piensaimniekiem klājas ārkārtīgi grūti, turklāt zemnieki ir ne tikai "Latvijas piena" līdzīpašnieki, bet arī piegādātāji. Ja saimniecības apturēs ražošanu un nebūs piena, visi nogrimsim vienādi," sacīja uzņēmuma vadītāja.

Kā ziņots, "Latvijas piena" īpašnieki ir piensaimniecības kooperatīvs "Trikāta KS" ar 48% kapitāldaļu, graudkopības kooperatīvs "Latraps" ar 33% kapitāldaļu un piensaimnieku kooperatīvs "Dzēse" ar 19% kapitāldaļu.

Pērn "Latvijas piena" apgrozījums bijis 37,21 miljons eiro salīdzinājumā ar 25,89 miljoniem iepriekšējā gadā. Uzņēmums pērn izkļuvis no iepriekšējā gada 1,34 miljonu zaudējumiem un strādājis ar 823 804 eiro peļņu.

Anita Skudra uzņēmuma valdes priekšsēdētājas amatā stājusies 20.augustā, nomainot Raimondu Freimani. Līdz tam viņa bija koncerna "NP Foods" komercdirektore Baltijas valstīs, bet pirms tam strādājusi "Statoil Fuel&Retail Latvia" par mazumtirdzniecības reģionu vadītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!