Foto: Publicitātes foto

Latvijas zemniekiem piederošais uzņēmums "Latvijas Piens" uzsācis siera eksportu uz Skandināviju, un turpmāk zīmola "Trikāta" siers būs pieejams patērētājiem vairākos Zviedrijas tirdzniecības tīklu veikalos, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

"Tas ir pirmais Latvijas piensaimnieku lielais panākums Skandināvijas tirgū. Šis tirgus ir konservatīvs un katra jauna ražotāja produktam ir jāiztur nopietna kvalitātes un vērtību pārbaude līdz produkts tiek iekļauts veikalu tīklu sortimentā. Mērķtiecīga darba rezultātā apliecināta eksporta zīmola "Trikāta" sieru augstā kvalitāte un unikalitāte. Mūsu uzdevums – pilnībā izmantot jaunās eksporta tirgus iespējas, palielinot sieru pārdošanu Skandināvijā," norāda Skudra.

Septembra vidū pirmās tonnas siera jau piegādātas Skandināvijas veikalu tīkliem "Hypermatt" un "Netto". Tiek plānots, ka tuvāko mēnešu laikā pieprasījums varētu sasniegt jau 40 - 50 tonnas mēnesī. Savukārt tuvāko divu mēnešu laikā tiks uzsākta arī sadarbība arī ar tirdzniecības tīkliem "Axfood" un "COOP".

"Latvijas Piens" Skandināvijas tirgū tiks pārstāvēts ar plašu produktu sortimentu, ko veidos uzņēmumā ražotie un 2 mēnešus nogatavinātie "EDAMER" un "GOUDA" sieri, kā arī ar unikālu Latvijas siera piedāvājumu "Sniega bumbas", ko iecienījuši un augstu novērtējuši arī Latvijas patērētāji.

"Latvijas piena" dibinātāji 2010.gadā bija "Trikāta KS", "Dzēse", kā arī piensaimnieku kooperatīvs "Pienapartneri KS", apvienojot gandrīz 600 saimniecības visā Latvijā. Tomēr šā gada 14.augustā "Piena partneri KS" izstājās no rūpnīcas akcionāru saraksta, pamatojot lēmumu ar domstarpībām par attīstības stratēģiju un nododot savus 25% kapitāldaļu pārējiem rūpnīcas īpašniekiem, tostarp arī "Latrapam", kurš rūpnīcai pievienojās šā gada jūlijā ar viena miljona eiro investīcijām.

14,79 miljonus eiro vērtās rūpnīcas pamatakmens tika likts 2011.gada 28.septembrī. Kooperatīva biedru līdzfinansējums ir 1,42 miljoni eiro, kredīts bankās - aptuveni 9,24 miljoni eiro, bet Eiropas Savienības fondu finansējums - aptuveni 4,26 miljoni eiro. Tāpat "Latvijas piens" ir saņēmis valsts garantēto atbalstu - 7,11 miljonus eiro.

"Latvijas piens" darbu sāka 2012.gada beigās un ražo sieru, vājpiena koncentrātu un krējumu. Eksports industriālo produktu jomā veido 98%, savukārt patēriņa produktu jomā - 17%. Produkti tiek eksportēti uz Lietuvu, Igauniju, Ukrainu, Vāciju, Slovākiju, Lielbritāniju, Izraēlu.

Saskaņā ar uzņēmuma vadības aplēsēm pagājušais gads noslēgts ar 37 miljonu eiro apgrozījumu. Uzņēmuma peļņa pirms nodokļu nomaksas bija 1,6 miljoni eiro, savukārt provizoriskā neto peļņa - 455 800 eiro.
"Latvijas piens" 2012.gadā strādāja ar 25,89 miljonu eiro apgrozījumu un 1,34 miljonu eiro zaudējumiem, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!