Foto: DELFI

Latvijas prezidentūra ES tuvojas noslēgumam, bet daudzie viesi tik vien spējuši kā kompensēt nozarei Krievijas tūristu skaita kritumu un Ukrainas kara dēļ uz mūsu reģionu neatbraukušās grupas, otrdien raksta "Neatkarīgā".

Latvija Eiropas Savienības Padomē prezidē no 1. janvāra līdz 30. jūnijam. Kopumā pie mums būs norisinājušies apmēram 200 dažāda līmeņa un satura pasākumi, atbraukuši 25 000 prezidentūras viesu un 700 žurnālisti. Tomēr ierēdņi ātri atbrauc, ātri izrunā, kas nu kuram runājams, un ātri aizbrauc, viesnīcās ilgi nepaliekot.

"Diemžēl realitāte nav tāda, kā cerējām," atzīst Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste. Aprēķini par prezidentūras pienesumu taps pēc tās beigām, taču jau tagad esot redzams, ka būtiska pieauguma nozarē nav.

Daļēji gan būšot kompensēts Krievijas tūristu skaita kritums un neatbraukušie tālo galamērķu tūristi, tomēr "jūlijs un augusts izskatās patukšs, lai neteiktu – bēdīgi".

Savukārt viesnīcas "Tallink Hotel" vadītājs Valdis Portnajs paredz, ka vasaras mēnešos papildus prezidentūras beigām savu lomu spēlēs arī Jūrmalas pieejamība. Iepriekš kūrortpilsētai pilnībā pietika ar krieviem, kas sabrauca uz konkursu "Jaunais vilnis" un tad arī ilgāk uzkavējās Latvijā. Taču tagad organizatori konkursu pārcēluši uz sev politiski draudzīgāku vietu un Jūrmala pretendē arī uz Rīgas tūristiem.

Vēl viens faktors esot jaunie viesnīcu projekti – nozarei labākos laikos uzsākti, tagad tie pabeigti un pretendē uz to pašu tūrisma pīrāgu, bet tas pretēji prognozēm tikai sarūk.

Galvenās ieguvējas no prezidentūras pasākumiem ir Nacionālās bibliotēkas tuvumā esošās viesnīcas "Radisson Blu Daugava" un "Bellevue Park Hotel Riga", secina laikraksts.

Prezidentūras komunikācijas vadītāja Linda Jākobsone skaidro, ka attālums bija kritērijs pat iepirkuma noteikumos, – šīm triju un četru zvaigžņu viesnīcām jāatrodas ne tālāk par 2500 metriem no bibliotēkas. "Vairākumā pasākumu delegāti paši maksā par dzīvošanu, un prezidentūra tos nenodrošina ar transportu. Izdevumu limits par vienu nakti viesnīcā noteikts 140 eiro, kas atbilst ES dalībvalstu noteiktajam ārvalstu komandējumu limitam par viesnīcu pakalpojumiem," skaidroja Jākobsone.

Viesnīcas, kurās aicināti palikt ārvalstu viesi, izvēlētas iepirkumā par viesnīcu pakalpojuma nodrošināšanu, un pavisam Rīgā esot 20 šādas viesnīcas, bet vēl trīs – Jūrmalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!