Foto: Vida Press

Šogad apdrošināšanas sabiedrība "Balta" ir saņēmusi divus atlīdzību pieteikumus par zaudējumiem, kas gūti, skudru saimēm iemitinoties kravas konteineros, informē uzņēmuma pārstāve Anita Irbīte.

Abos gadījumos kravas kuģu maršruts bija Latvija - Ķīna. Tiesa gan, nevienā no kravām nav bijuši pārtikas produkti. Vienā no kravas kuģiem tika vesti polietilēna maisiņi, savukārt otrā – alkoholisko dzērienu pudeles. Abu bojāto kravu kopējā vērtība sasniedza ap 80 400 eiro.

Abi gadījumi tika atklāti, kravas kuģiem nonākot galapunktā. Gadījumā, kad skudras bija iemitinājušās polietilēna maisiņu kravā, kukaiņi kravai bija radījuši salīdzinoši mazus bojājumus, par kuru apdrošinātājs izmaksāja aptuveni 400 eiro. Savukārt otrs atlīdzību gadījums bija daudz nopietnāks, jo kravas kuģī tika vestas alkoholisko dzērienu pudeles 80 000 eiro vērtībā. Patlaban Ķīnā vēl tiek veikti dezinfekcijas darbi un analīze, lai noteiktu bojājumu apmēru un nepieciešamo atlīdzības summu.

"Tā kā arī Ķīnā kā jau jebkurā citā valstī ir ļoti stingri Pārtikas un veterinārā dienesta noteikumi, ikviens gadījums, kad tiek atklāts, ka krava jebkādā veidā ir bojāta, tiek nopietni izskatīts un izanalizēts. Visbiežāk šādos gadījumos eksportētā prece tiek utilizēta, taču tas ir atkarīgs no kravas veida. Protams, eksportētas pārtikas preces vienmēr nekavējoties tiks utilizētas, tomēr preces, kas kukaiņiem nav ēdamas, sākotnēji tiek pilnībā dezinficētas, un tikai tad tiek noteikts preces stāvoklis un gala lēmums par to, vai krava ir jāutilizē," skaidro "Baltas" tehniskais direktors Uldis Dzintars.

Lai pasargātu kravas konteinerus no nevēlamiem "viesiem", apdrošinātājs pārvadātājiem iesaka regulāri, tātad pirms katras kravas iekraušanas, veikt konteineru pilnīgu dezinfekciju un pārbaudi, pārliecināties, vai pati eksportējamā prece ir kvalitatīva, tīra un tajā nav ieperinājušās kukaiņu saimes, pārliecināties par transportlīdzekļa atbilstību un tīrību, kā arī pārliecināties par uzglabāšanas teritoriju, telpu atrašanās vietu atbilstību, tīrību, vispārējo kārtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!