Foto: Reuters/Scanpix
Dabasgāzes pārvades sistēmu operatori Somijā, Latvijā un Igaunijā ceturtdien parakstījuši vienošanos par kompensācijas mehānismu starp pārvades sistēmu operatoriem, kas no 2020. gada sākuma nodrošinās vienotas gāzes pārvades tarifu zonas funkcionēšanu šajās trīs valstīs.

Vienošanos parakstījuši Somijas "Gasum", Latvijas "Conexus Baltic Grid" un Igaunijas "Elering", pavēstīja "Elering" pārstāvji.

Šī vienošanās paredz noteikt vienotus ieejas punktu tarifus reģiona ārējās robežās, likvidējot komerciālos starpsavienojumu punktus starp valstīm. Vienošanās tiks izmantota, lai caur Somiju, Igauniju un Latviju transportētu gāzi bez papildu nodevām.

Sagaidāms, ka vienošanās radīs augstāku tirgus likviditāti, atvieglojot iespēju transporta uzņēmumiem un tirgotājiem pārdot gāzi visā tirgus teritorijā.

Vienošanās kompānijām "Conexus Baltic Grid" un "Elering" stājusies spēkā dienā, kad to parakstīja abi uzņēmumi, bet Somijas uzņēmumam "Gasum" tā stāsies spēkā, kad Somijā tiks pieņemtas izmaiņas likumā, kas ļauj nacionālajam dabasgāzes pārvades sistēmu operatoram noslēgt šādus līgumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!