Foto: AFI
Latvijai ir izdevies pārliecināt Eiropas Komisiju (EK) un pārējo dalībvalstu ekspertus par kūpināto šprotu tradicionālajām un vienlaikus specifiskajām īpašībām, un pašlaik apspriežamais EK regulas projekts paredz, ka arī pēc 2014. gada 1. janvāra benzo(a)pirēna pieļaujamā norma šprotēs paliks līdzšinējā līmenī, bet pārējiem kūpinātu zivju produktiem tā tiks samazināta vairāk nekā divas reizes.

Zemkopības ministrija (ZM) informē, ka pirmdien Briselē EK ekspertu darba grupas sanāksmē izskatīts Latvijas zivju apstrādes nozarei būtiskais jautājums par policiklisko aromātisko ogļūdeņražu (PAO) pieļaujamo normu šprotēs. Sākotnējais regulas projekts, kas tika apspriests pavasarī, paredzēja būtisku benzo(a)pirēna pieļaujamās normas samazinājumu kūpinātu zivju produktos.

Latvijas institūcijas Briselē centās panākt atļauju Latvijas zivju apstrādes uzņēmumiem turpināt ražot kūpinātas šprotes ar tradicionālo tehnoloģiju pēc vairāk nekā simts gadus senām tradīcijām, saglabājot patērētāju iecienītās garšas, krāsas un smaržas īpašības, vienlaikus nodrošinot arī pienācīgu patērētāju veselības aizsardzību. Abu ministriju ieguldītais darbs ir devis pozitīvus rezultātus, jo šobrīd EK piedāvātajā un darba grupā apspriestajā regulas projektā kūpinātas šprotes ir izdalītas atsevišķi no pārējo kūpināto zivju grupas. Pašreizējais EK projekts paredz, ka arī pēc 2014. gada 1. janvāra benzo(a)pirēna pieļaujamā norma šprotēs paliks līdzšinējā līmenī, bet pārējiem kūpinātu zivju produktiem tā tiks samazināta vairāk nekā divas reizes. EK sagatavoto jauno regulas projektu nodos apspriešanai iesaistītajām organizācijām, balsojums par dokumentu plānots nākošā gada sākumā, informē ZM.

ZM atgādina, ka šā gada jūnijā EK misija Latvijā pārliecinājās - Latvijas zivrūpnieki ir pilnveidojuši šprotu ražošanas tehnoloģiju. EK misija secināja, ka ražotāji, ievērojot labas ražošanas prakses nosacījumus, var izpildīt pašreiz spēkā esošo benzo(a)pirēna normu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!