Foto: Shutterstock

Latvijas uzņēmējiem ir maza interese par ASV tirgu, bet Latvijas Investīcijas un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecību šajā valstī varētu atvērt, ja sekos attiecīgs politisks lēmums, atzīst LIAA direktors Andris Ozols.

Ozols atgādināja, ka Latvijas Ārējā ekonomiskā pārstāvniecība ASV strādāja no 2005.gada līdz 2009.gadam. Saistībā ar nepieciešamību optimizēt LIAA darbību ievērojami samazinātā 2009.-2011.gada budžeta ietvaros ASV pārstāvniecība, izvērtējot tās efektivitāti, salīdzinot ar citām pārstāvniecībām, tika slēgta.

LIAA direktors informēja, ka sarunas par Latvijas ekonomiskās pārstāvniecības atvēršanu tiek aktualizētas laiku pa laikam, taču konkrēta rīcība nav sekojusi.

Turklāt, pēc Ozola teiktā, Latvijas uzņēmējiem par ASV tirgu ir maza interese. Latvijas uzņēmēji lielākoties interesējas par mūsu valstij tuvākiem tirgiem, kā arī par Ķīnu. Piemēram, valsts amatpersonu oficiālajās vizītēs uz Ķīnu visas uzņēmējiem atvēlētās vietas tika aizpildītas, taču uz ASV nepieteicās neviens.

Vaicāts, kāpēc Latvijas uzņēmējiem nav intereses par šo tirgu, LIAA direktors norādīja, ka aģentūra jau tagad strādā ar ASV uzņēmumiem, precīzāk, to struktūrvienībām Eiropā, kas galvenokārt izvietotas Lielbritānijā vai Vācijā. "ASV lielās kompānijas ar Eiropu saistītus lēmumus ļauj pieņemt to struktūrvienībām Eiropā, un ar šīm kompānijām LIAA jau sadarbojas," teica Ozols.

Tajā pašā laikā Ozols atzina, ka, ja sekos stingrs politisks lēmums atjaunot LIAA pārstāvniecību ASV, aģentūra to tehniski nodrošinās, tomēr pirms šādu lēmumu pieņemšanas Ozols iesaka uzklausīt uzņēmēju viedokli.

Pēc Ozola teiktā, LIAA pārstāvniecības ASV uzturēšana gadā izmaksātu no 100 000 eiro līdz 150 000 eiro atkarībā no darbinieku skaita.

LIAA informācija liecina, ka 2013.gadā Latvijas kopējais preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar ASV bija 333,6 miljoni eiro, kas ierindoja ASV 18.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā.

Kopējais preču un pakalpojumu eksports uz ASV bija 188,2 miljoni eiro, kas veido 1,4% no Latvijas kopējā eksporta, savukārt preču un pakalpojumu imports bija 145,4 miljoni eiro, kas veido 1% no Latvijas importa.

Salīdzinājumā ar 2012.gadu eksports ir palielinājies par 5%, bet imports ir samazinājies par 16%.

2013.gadā ASV bija Latvijas 15.nozīmīgākais eksporta un 19.nozīmīgākais importa partneris. Tirdzniecības bilance ar ASV bija pozitīva - 42,8 miljoni eiro.

2013.gada beigās ASV uzkrātās tiešās investīcijas Latvijā bija 158,4 miljoni eiro, no tiem 21% tika ieguldīti finanšu un apdrošināšanas darbībā, 21% tirdzniecībā un 20% apstrādes rūpniecībā. Savukārt Latvijas uzkrātās tiešās investīcijas bija 1,3 miljoni eiro, kas ieguldīti tirdzniecībā (66%), veselības un sociālā aprūpē (20%).

Pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā 2013.gada beigās ASV ierindojās 7.vietā ar kopējo investīciju apjomu 346,1 miljons eiro un 719 aktīviem uzņēmumiem.

Jau ziņots, ka 2012.gadā toreizējais ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala sarunā ar toreizējo Latvijas ekonomikas ministru Danielu Pavļutu (RP) vienojās, ka, lai aktivizētu Latvijas un ASV biznesa attiecības un abu pušu uzņēmējiem sniegtu nepieciešamo atbalstu, iespēju robežās ir jārisina jautājums par Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecības atjaunošanu ASV. LIAA tolaik norādīja, ka Latvijas Ārējās ekonomiskās pārstāvniecības darbību ASV varētu atsākt ekonomiski aktīvā reģionā.

Savukārt jautājumu par LIAA pārstāvniecību šonedēļ aktualizēja Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā (ATPL), kas nosūtīja vēstuli Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V), ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (V) un ekonomikas ministrei Danai Reizniece-Ozolai (ZZS), kā arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas un Ārlietu komisijas priekšsēdētājiem ar aicinājumu atjaunot Latvijas ārējo ekonomisko pārstāvniecību Amerikas Savienotajās Valstīs.

ATPL valdes priekšsēdētājs un prezidents Arnis Kākulis aģentūrai LETA stāstīja, ka pārstāvniecības atvēršana nepieciešama, lai veicinātu Latvijai nozīmīga eksporta tirgus sekmīgu apguvi, palielinātu Latvijas uzņēmumu īpatsvaru ASV, kā arī lai informētu ASV uzņēmumus par investīciju iespējām Latvijā.

Ārlietu ministrijā (ĀM) aģentūrai LETA norādīja, ka ministrija saredz potenciālu LIAA pārstāvniecībai kādā no ASV pilsētām un sniegtu nepieciešamo atbalstu, ja LIAA nāktu klajā ar ierosinājumu par pārstāvniecības atjaunošanu. ĀM norādīja, ka pārstāvniecības atjaunošana ļautu efektīvāk aizstāvēt Latvijas uzņēmēju intereses, kā arī veicinātu investīciju pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!