Foto: PantherMedia/Scanpix

Gandrīz neviens no aptaujātajiem Latvijas uzņēmumiem nav pilnībā apmierināts ar valdības darbu, mazinot koronavīrusa pandēmijas ekonomiskās sekas, liecina Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kameras (AHK) veiktā ikgadējā Vācijas investoru biznesa aptauja.

Daži respondenti Igaunijā un Lietuvā tādi ir, lai gan šajās valstīs epidēmijas uzliesmojumi brīžiem bija smagāki, bet Lietuvā pandēmijas apturēšanai tika ieviesti arī daudz stingrāki ierobežojumi nekā tie bija Latvijā.

Šī gada apsekojumā galvenā uzmanība tika pievērsta pandēmijas ekonomiskajām sekām, un rezultāti liecina par salīdzinoši ātru ekonomikas atveseļošanos. 20 % aptaujāto uzņēmumu Latvijā un Igaunijā jau 2021. gada pavasarī bija sasnieguši apgrozījumu, kāds tiem bija pirms koronavīrusa uzliesmojuma, savukārt Lietuvā gandrīz puse aptaujāto uzņēmumu jau pavasarī bija sasnieguši to apgrozījumu, kāds tiem bija pirms pandēmijas. Paredzams, ka līdz šā gada beigām arī Igaunijā vairāk nekā puse aptaujāto investoru būs sasnieguši savu primskrīzes līmeni. Latvijā uzņēmumi ir piesardzīgāki savās prognozēs, un tikai trešdaļa aptaujāto uzņēmumu Latvijā sagaida, ka šogad pārdošanas apjomi atgriezīsies tajā līmenī, kāds tas bija pirms vīrusa. Aptuveni 30 % aptaujāto uzņēmumu Latvijā norādīja, ka pirmskrīzes līmeni, visticamāk, sasniegs tikai 2023. gadā vai vēl vēlāk. Igaunijā tik vēlas atkopšanās prognozes izteica 12 % aptaujāto uzņēmumu, bet Lietuvā - tikai 3%.

Riska faktori Baltijas valstīs pēc aptaujāto investoru paustā kopumā ir līdzīgi. Visās trijās Baltijas valstīs pastāv bažas par kvalificēta darbaspēka trūkumu. To var vērtēt kā izglītības sistēmas kritiku. Citas izteiktas Vācijas investoru bažas Baltijas valstīs ir saistītas ar pieprasījumu un salīdzinoši augstajām darbaspēka izmaksām.

Tomēr absolūtais vairākums aptaujāto uzņēmumu arī šodien izvēlētos Igauniju, Latviju un Lietuvu kā investīciju vietu.

Šo investoru lojalitāti apliecina arī tas, ka Igaunija, Latvija un Lietuva aptaujā atrodas starp vispievilcīgākajām valstīm starp 20 potenciālajiem investīciju galamērķiem. Apkopojot aptaujas rezultātus visās 16 aptaujātajās reģiona valstīs, Igaunija jau trešo gadu pēc kārtas ir pievilcīgākais investīciju galamērķis, apsteidzot Čehiju un Poliju. Latvija pēdējo 8 gadu laikā ir stabili saglabājusi 6. vietu, bet Lietuva - 7. vietu.

"Mūsu veiktās uzņēmumu aptaujas rezultātus var apkopot šādā teikumā: Igaunija saglabā pirmo vietu visā Austrumeiropā un Dienvidaustrumeiropā, Lietuva pārsteidz ar strauju atveseļošanos pēc krīzes, un Latvijai jāuzmanās, lai neatpaliktu," rezumē Vācijas- Baltijas Tirdzniecības kameras vadītājs Florians Šrēders.

Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kamera (AHK) no 15. marta līdz 16. aprīlim veica ikgadējo Vācijas investoru biznesa aptauju. Aptauja vienlaicīgi tika veikta 16 valstīs, un tajā piedalījās vairāk nekā 1400 uzņēmēju, tostarp gandrīz 100 no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!