Foto: Pixabay

Lai palīdzētu Ukrainai cīnīties pret Krievijas agresiju, vairāki Latvijas uzņēmumi apvienojušies kustībā "Uzņēmēji mieram" un uzsākuši ziedošanas kampaņu ar mērķi dažās dienās savākt piecu miljonu eiro atbalstu Ukrainai.

Uzsāktā atbalsta iniciatīva radīta, apvienojot spēkus ar Aizsardzības ministriju un Ukrainas vēstniecību Latvijā, kā arī ar Latvijas NVO un humanitārās starptautiskās palīdzības organizācijām, platformu "Ziedot.lv" un citiem, veidojot visaptverošu un koordinētu atbalsta tīklu, kas spēj sniegt tieši tādu atbalstu, kāds ir nepieciešams karadarbības skartajiem Ukrainas iedzīvotājiem.

"Pirms dažām dienām Latvijas tauta aizsāka ziedošanu Ukrainas tautai. Tagad katram Latvijas uzņēmumam ir pienākums pievienoties un palīdzēt Ukrainas karadarbībā cietušajiem, kā arī palīdzēt armijai saglabāt brīvu valsti. Privātā sektora sākotnējais mērķis ir saziedot finansiālu atbalstu vismaz piecu miljonu eiro apmērā. Aicinām uzņēmējus runāt ar saviem darbiniekiem un samazināt visas šobrīd ne tik nozīmīgās izmaksas, lai finansiāli atbalstītu ukraiņus cīņā par mieru. Ukraiņi šobrīd ar savām dzīvībām sargā mieru visā Eiropā – apstākļus, kuros mēs kā uzņēmumi spējam pastāvēt. Tas ir mūsu pienākums – palīdzēt," aicina uzņēmēju kustības "Uzņēmēji mieram" pārstāvji.

Pirmā uzņēmēju iniciatīvas atbalsta aktivitāte - medicīnisko preču atbalsta ziedojums – jau tika sagatavota vienas dienas laikā un nosūtīta uz Ukrainu.

Ziedojumus aicina veikt šajā kontā: LV32UNLA0050024322055, biedrība "Riga TechGirls", Reģ. Nr.: LV40008250980. Ziedojuma mērķis: UznemejiMieram

  • uzņēmuma ziedotie eiro sagādās pārtiku un medikamentus tiem civiliedzīvotājiem - arī bērniem, kuri šobrīd paliek Ukrainā.
  • uzņēmuma ziedotie eiro palīdzēs viesmīlīgāk uzņemt bēgļu ģimenes Latvijā un nogādāt tās drošībā.
  • uzņēmuma ziedotie eiro atbalstīs Ukrainas armiju un valsts pārvaldi.
  • uzņēmuma ziedotie eiro ļaus vēl efektīvāk apbruņot brīvprātīgos Ukrainas zemessargus.

Šobrīd uzņēmēju kustībā "Uzņēmēji mieram" apvienojušies un aicina ziedot Mintos, Twino, Nutrameg, Atea Global Services, Beetroot Lab, bet arī citi zināmi uzņēmēji un apvienības, piemēram, Draugiem Group, Prakse.lv, Arbor Medical korporācija, McCann Riga, Golin Riga, Sorainen, Eco Baltia, Elko, Cream Finance, Sun Finance Group, DelfinGroup, Eleving Group, Makit, Riga TechGirls un daudzi citi. Tāpat tiek aicināts pievienoties ikviens uzņēmējs.

"Mūsu mērķis ir organizēti un centralizēti nodrošināt vajadzīgo atbalstu, tai skaitā arī veicot brīvprātīgo darbu ne tikai Rīgā un visā Latvijā, bet arī uz robežas. Mēs aicinām visus apvienoties, lai tiešām spējam visātrāk un precīzāk reaģējot, sniegt atbalstu, jo tikai kopā mēs esam spēks un tikai kopā mēs varam ātri reaģēt. Mūsu iniciatīva ir vērsta uz ilgtermiņa mērķtiecīgu atbalstu," aicinot apvienoties uzņēmējus, komentē kustības "Uzņēmēji mieram" pārstāve Ieva Driksna.

Arī ekonomikas ministrija informē, ka līdz 28. februārim kopumā 654 uzņēmumi pauduši gatavību sniegt palīdzību Ukrainai un tās iedzīvotājiem.

Līdz 28. februārim 84 uzņēmumi no visas Latvijas pauduši gatavību ziedot dažādas pirmās nepieciešamības preces, ilgāk uzglabājamas pārtikas preces, higiēnas un medicīnas preces, apģērbu, degvielu, autoķīmijas preces, arī autotransportu un sakaru un saziņas līdzekļus, kā arī bez atlīdzības izmitināt Ukrainas iedzīvotāju ģimenes, kas bijušas spiestas izbraukt no savas valsts pastāvošo draudu dēļ.

Tāpat šobrīd 312 tūristu mītnes visā Latvijā paudušas gatavību uzņemt ap 8000 cilvēkus no Ukrainas. Visvairāk palīdzību piedāvājušas tūristu mītnes Rīgas pilsētā, Tukuma novadā, Madonas novadā, Liepājā un Dienvidkurzemes novadā, kā arī Siguldas un Ventspils novados. Tūristu mītnes bēgļu izmitināšanai var piedāvāt dažāda lieluma dzīvojamās platības, sākot no vienas gultas vietas istabām līdz četru un vairāk gultasvietu numuriem.

Savukārt 258 Latvijas uzņēmumi iesnieguši informāciju par vairāk kā 1300 vakancēm, kuras varētu piedāvāt Ukrainas iedzīvotājiem. Uzņēmumi piedāvā plašu spektra brīvās darba vietas – mežstrādnieki, sabiedriskās ēdināšanas darbinieki, izglītības iestāžu darbinieki, dažādi būvniecības specialisti, šuvējas, lauksaimniecības sektora darbinieki, kokapstrādes speciālisti, kā arī mehāniķi, metinātāji, autoatslēdznieki, utt.

Šobrīd valsts pārvaldes institūcijas veic koordinētu atbalsta sniegšanu Ukrainai un Ukrainas iedzīvotājiem. Ekonomikas ministrija ir pastāvīgā komunikācijā ar Latvijas uzņēmējiem un uzņēmējus pārstāvošajām organizācijām, lai apzinātu iespējas sniegt tūlītēju palīdzību, sagādājot pirmās nepieciešamības preces nosūtīšanai uz Ukrainu, nodrošinot ar izmitināšanu Ukrainas iedzīvotājus, kā arī apzinot Latvijas uzņēmēju gatavību nepieciešamības gadījumā piedāvāt darba vietas šiem cilvēkiem.

Ekonomikas ministrija aicina visus, kuriem ir iespēja palīdzēt un kuri ir gatavi iesaistīties ziedošanas akcijā, norādīt savu informāciju šajās vietnēs:

Vienlaikus ministrija aicina iedzīvotājus, kas ir gatavi palīdzēt, individuāli nedoties uz robežkontroles punktiem, bet gan sazināties ar nevalstiskām organizācijām vai valsts institūcijām, kas koordinē palīdzības sniegšanu un kas informēs, kur un kāda palīdzība nepieciešama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!