Latvijā reģistrētie uzņēmumi tiek likvidēti vidēji pēc 7,5 gadiem, liecina "Ilgtspējas indeksa" finanšu analīzes partnera "Lursoft" veiktais datu apkopojums.

Datu apkopojumā teikts, ka statistiku visnegatīvāk ietekmē vietējā kapitāla mazie un vidējie uzņēmumi, kas bijuši spiesti pārtraukt savu darbību. Galvenie iemesli meklējami biznesa stratēģijas un risku vadības trūkumā.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle norāda, ka tieši mazo un vidējo uzņēmumu īpašniekiem un vadītājiem pietrūkst zināšanu par ilgtspējīgu procesu vadību. Taču, laika gaitā gūstot pieredzi no ārvalstu partneriem un algojot ārvalstīs skolotus speciālistus, pēdējo piecu gadu laikā atsevišķos uzņēmumos vērojami būtiski uzlabojumi.

LDDK novērojumi liecina, ka aiz likvidēto uzņēmumu lielā skaita slēpjas ne tikai neveiksmīgas biznesa idejas, bet ļoti izteikti arī nesakārtoti, haotiski vadības procesi un neprognozējama uzņēmējdarbības vide, kas liedz vadībai pieņemt izsvērtus lēmumus un savlaicīgi novērst riskus. Bieži ir gadījumi, kad uzņēmumu strupceļā iedzinuši piegādātāji, regulējošās iestādes, nelojāli darbinieki.

"Tas ir mīts, ka tikai liels uzņēmums var būt korporatīvi atbildīgs un no tā izrietoši - ilgtspējīgs. Tieši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem ir iespēja elastīgāk reaģēt uz pārmaiņām apkārtējā vidē, tiem ir vieglāk ieviest uzlabojumus pašā uzņēmuma, ja vien ir vēlme un zināšanas," uzsver Egle.

LDDK aicina ikvienu Latvijas uzņēmumu, kas vēlas iegūt objektīvu novērtējumu savai korporatīvajai atbildībai, piedalīties šogad izveidotajā "Ilgtspējas indeksā". Tas vadītājam dos dziļāku izpratni par faktoriem, kas ietekmē viņa uzņēmuma ilgtspēju, kā arī konkrētas norādes uz ieteicamajiem uzlabojumiem.

Pieteikšanās "Ilgtspējas indeksam" iespējama līdz šī gada 5.martam, kam sekos reģistrēto dalībnieku apmācība un pašvērtējuma anketu aizpildīšanas process. Indeksa kopējie rezultāti tiks paziņoti 27.aprīlī, bet katrs uzņēmums saņems izsmeļošu individuālo vērtējumu ar ekspertu rekomendācijām.

"Ilgtspējas indeksa" iniciatori ir LDDK un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, bet tā realizācijā iesaistīti eksperti arī no Pasaules Dabas fonda, Ideju partneru fonda, "SKDS", "Lursoft", Latvijas Kvalitātes asociācijas un citi.

Indeksa metodoloģiju un projekta vadību nodrošina konsultāciju kompānija "Hauska & Partner".

"Ilgtspējas indekss" Latvijā tiek veidots pirmo reizi, tā metodoloģija balstīta uz korporatīvās sociālās atbildības teoriju, kā arī starptautisko indeksu "Dow Jones Sustainability Index" un "Business in the Community" veidoto "Corporate Responsibility Index".

LDDK ir lielākā darba devēju intereses pārstāvošā organizācija uzņēmējdarbības vides uzlabošanas, izglītības, nodarbinātības, sociālās drošības, veselības aprūpes, darba tiesību un darba aizsardzības jomā. LDDK apvieno 56 Latvijas tautsaimniecībā ievērojamas darba devēju organizācijas - nozaru, reģionālās un profesionālās asociācijas un federācijas, kā arī uzņēmumus, kuros strādā virs 50 darbiniekiem. LDDK biedri nodarbina vairāk nekā 33% no Latvijas darbaspēka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!