Foto: LETA
Latvijas valsts mežu apsaimniekotāja "Latvijas valsts meži" (LVM) provizoriskais apgrozījums pagājušajā gadā bija 214 miljoni latu, kas ir par 1% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 27% un bija 49 miljoni latu, pastāstīja LVM komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

Viņš norādīja, ka pagājušā gada apgrozījumu nodrošināja stabils koksnes pieprasījums, kas gan samazinājās gada otrajā pusē.

Pēc Kotoviča teiktā, pērn LVM darbību ietekmēja snieglaužu savākšana. "Lielākais izaicinājums pērn bija apjomīgo snieglaužu savākšana gada pirmajā pusē, kas būtiski ietekmēja uzņēmuma darbību un lika mobilizēt visus spēkus šā uzdevuma paveikšanai," atzina LVM pārstāvis un piebilda, ka, pēc speciālistu paustā, snieglaužu savākšana bija sarežģītāks darba uzdevums nekā vējgāžu novākšana. "Novācot snieglaužus, no bojāejas tika izglābti 700 tūkstoši kubikmetri koksnes. Šogad snieglaužu pilnībā izpostītajās mežaudzēs uzņēmums jau sāks stādīt mežu, veidojot jaunu mežu," informēja uzņēmuma pārstāvis.

Šogad LVM plāno strādāt ar 160 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par ceturtdaļu mazāk nekā pērn, kā arī uzņēmuma peļņa varētu samazināties līdz 25 miljoniem latu.

"Pašlaik pasaulē un Latvijā vērojams tirgus pieprasījuma atslābums nozīmīgiem apaļkoksnes sortimentiem, un šogad turpina samazināties LVM apaļkoksnes pārdošanas apmēri," sacīja Kotovičs, izskaidrojot prognozētā apgrozījuma un peļņas samazināšanos.

LVM 2010.gadā strādāja ar 215,97 miljonu latu apgrozījumu, savukārt uzņēmuma peļņa bija 78,32 miljoni latu.

LVM izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus – izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības u.c. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja – Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!