Foto: F64
Latvijas veikalu tīkli sākuši tirgot pirmās vietēji audzēto kartupeļu ražas, aģentūru LETA informēja lielākajos Latvijas mazumtirdzniecības veikalu tīklos.

"Rimi Latvia" pārstāve Dace Preisa skaidroja, ka no pagājušās nedēļas sākuma "Rimi" veikalos iespējams iegādāties jaunās ražas vietējos kartupeļus. Vienlaikus, papildinot svaigo dārzeņu klāstu, "Rimi" veikalos iespējams nopirkt arī Latvijā audzētus kāpostus un patisonus. Patlaban "Rimi" veikalos pieejamajā vietējo dārzeņu sortimentā ietilpst arī burkāni, sīpoli, zaļie zirņi, kolrābji, cūku pupas, dzeltenie un zaļie cukini, kā arī kabači. Tāpat veikalos no pavasara nopērkami tādi vietēji audzēti dārzeņi un zaļumi kā tomāti, gurķi, loki, dilles, pētersīļi un svaigie salāti.

Preisa atzīmēja, ka vasarā tradicionāli aug pieprasījums pēc svaigiem augļiem un dārzeņiem, tādēļ uzņēmums regulāri papildina sortimentu, lai pircējiem "Rimi" veikalos būtu pieejams plašs pašmāju dārzeņu klāsts.

"Maxima Latvija" pārstāve Liene Dupate-Ugule skaidroja, ka, sākot ar jūliju, "Maxima" veikalos pieejami vietēji audzētie jaunie kartupeļi, burkāni, bietes, ķiploki un ziedkāposti. Savukārt lielākajos "Maxima" veikalos būs pieejamas Latvijā audzētās ogas - jāņogas un ērkšķogas, kurām drīz sekos arī upenes.

Atbilstoši "Maxima Latvija" apkopotajiem datiem, siltā laika ietekmē maijā un jūnijā "Maxima" veikalos būtiski pieaudzis pircēju pieprasījums pēc vietējiem dārzeņiem un garšaugiem. Uzņēmuma pārdošanas dati liecina, ka "Maxima" klienti aizvien vairāk izvēlas ēst veselīgus, svaigus un Latvijā audzētus dārzeņus - maijā pircēji iegādājušies par 16%, bet jūnijā par 13% vairāk vietējo dārzeņu un garšaugu nekā attiecīgajā laika periodā pērn.

Vispopulārākie vietējie dārzeņi maijā "Maxima" veikalos bijuši Latvijas tomāti un salāti podiņos, kas tika attiecīgi pārdoti par 44% un 42% vairāk nekā 2017. gada maijā. Salāti podiņos popularitāti saglabāja arī jūnijā, jo to pieprasījums šogad audzis par 44%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Tikmēr populārākais dārzenis jūnijā bijis kabacis, kura pieprasījums 2018. gadā pieaudzis par 115%, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju. Vienlaikus jūnijā turpināja pieaugt pieprasījums pēc vietējiem tomātiem, kas bija par 21% lielāks nekā 2017. gada jūnijā.

"Maxima Latvija" iepirkuma departamenta direktors Edvīns Lakstīgala norādīja, ka pircēji pavasarī un vasaras sākumā "Maxima" pircējiem ir pieejami pirmie vietējo siltumnīcu dārzeņi, vasarā – svaigas Latvijas ogas, bet vasaras noslēgumā un rudenī - dažādi sakņaugi un augļi.

Mazumtirdzniecības veikalu tīkla "Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine atzīmēja, ka šogad siltais laiks vasaras sākumā paātrinājis Latvijas ražas ienākšanos. "Veikalu tīklā "Elvi" jau šobrīd ir samērā plaši pārstāvēti dažādi Latvijā audzēti dārzeņi – ir nopērkami mūsu zemē auguši kartupeļi, kāposti, tomāti, gurķi, kabači, cukini, dažādi zaļumi, piemēram lociņi un pētersīļi," sacīja Vārtukapteine.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka "Elvi" veikalos noslēgusies Latvijā audzētu zemeņu tirdzniecība, taču drīzumā veikalu plauktos būs atrodamas Latvijas zemnieku audzētas krūmmellenes, jāņogas, avenes un upenes. Tāpat sāksies arī citu jauno Latvijas dārzeņu, piemēram, burkānu, sīpolu un biešu tirdzniecība, uzsvēra "Elvi Latvija" komercdirektore.

Viņa norādīja, ka atbilstoši "Elvi" pārdošanas datiem, ja veikalā vienlaikus ir nopērkami gan Latvijā, gan ārvalstīs audzēti dārzeņi, pircēji labprātāk izvēlas vietēji audzēto produkciju. "Acīmredzot, veikalu apmeklētāji novērtē, ka Latvijā audzētie dārzeņi, augļi un ogas līdz veikalu plauktam mēro krietni īsāku ceļu, tāpēc satur vairāk vērtīgo uzturvielu," sacīja Vārtukapteine.

Veikalu tīkla "top!" pārstāve Ilze Priedīte atklāja, ka veikalu tīkls saņēmis pirmos piedāvājumus jaunās Latvijas ražas kartupeļiem un tie pamazām sāk parādīties veikalos "top!". "Šobrīd vēl pāragri spriest par pārdošanas rādītājiem, jo tie vēl nav visos veikalos, bet jau no nākamās nedēļas tie būs pieejami lielākajā daļā tīkla," skaidroja Priedīte.

Tāpat viņa atzīmēja, ka veikalos "top!" tirdzniecībā pieejami Latvijā audzēti tomāti, gurķi, redīsi, zaļumi, salāti, sīpoli, burkāni, lielkrūmu mellenes un citas reģionāli piedāvātās ogas. "Vietējie iedzīvotāji aizvien vairāk izvēlas tieši vietējo audzētāju produkciju," atzīmēja "top!" pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!