Foto: LETA

2012.gadā Latvijas zāļu ražotāji par 15% kāpinājuši ražošanas apjomus un par 16% palielinājuši zāļu un vielu eksportu, liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) apkopotie dati

Latvijā saražotās produkcijas realizācijas apjoms pārsniedzis 107 miljonus latu un lielākā daļa no saražotās produkcijas – 90% eksportēta ārpus Latvijas, bet pārējais realizēts vietējā tirgū. Pagājušajā gadā par 4% ir pieaudzis arī produkcijas patēriņš vietējā tirgū.

Latvijas zāļu ražotāju eksporta apjoms pēc krituma 2009.gadā, ar katru gadu turpina palielināties un, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pērn pieaudzis par 16%, sasniedzot 97 miljonus latu. Pērn Latvijas zāļu ražotāji eksportējuši produkciju uz Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm 20,5 miljonu latu apmērā, bet uz tā sauktajām trešajām valstīm (Šveice, NVS valstis, ASV, Indija, Izraēla u.c.) 76,5 miljonu latu apmērā.

Pārliecinošs līderis Latvijas zāļu ražotāju vidū ir AS "Grindeks", pērn sasniedzot 55,5 miljonu latu lielu kopējo apgrozījumu, tai skaitā 3,3 miljonu latu apgrozījumu Latvijā. Tāpat "Grindeks" pagājušajā gadā ārpus Latvijas eksportēja produkciju – medikamentus un vielas 52,3 miljonu latu apmērā, bet vietējā tirgū realizēja produkciju 3,1 miljonu latu apmērā. Otrs lielākais zāļu ražotājs un eksportētājs ir AS "Olainfarm".

Salīdzinot ar 2011. gadu par 9% pieaudzis arī Latvijas iekšējā tirgū realizēto medikamentu un vielu apjoms – 2012.gadā tas sasniedzis 8,5 miljonus latu.

"Publiskajā telpā notiek aktuāla diskusija par vietējo zāļu ražotāju tirgus daļas palielināšanu. ZVA apkopotie dati liecina, ka ar katru gadu palielinās lielāko Latvijas zāļu ražotāju produkcijas pārdošanas apjomi. Jāatzīmē, ka, pieaugot "Grindeks" zāļu un vielu apgrozījumam ārpus Latvijas, tomēr pieaug arī Latvijā realizēto zāļu un vielu apjoms. Tā 2012.gadā "Grindeks" zāļu un vielu apgrozījums ārpus Latvijas pieaudzis par 10%, Latvijā – par 14%," norāda ZVA direktore Inguna Adoviča.

ZVA apkopojusi informāciju par 11 Latvijas zāļu ražotājiem.

Savu apgrozījumu nav atklājuši "Olaindafm", "Silvanols", "Rīgas farmaceitiskā fabrika", "Baltijas terapeitiskais serviss", "AGA".

Savukārt zāļu ražotāja "LMP" apgrozījums pērn bijis 569 691 lati, "Kalceks" – 375 615 lati, "Elme Messer Metalurgs"- 152 614 lati, "Pharmidea" - 75 109, bet "Homeopātija" apgrozījums bijis 59 549 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!