Foto: LETA

Latvijas lauksaimnieki jau saziedojuši 12 tūkstošus latu cīņai par taisnīgiem Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumiem, pavēstīja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) ES tiešo maksājumu kampaņas koordinatore Sabīne Puķe.

Viņa norādīja, ka ziedojumu piesaiste aktīvi turpinās un pašlaik joprojām tiek uzrunāti kooperatīvi, lai aicinātu tos iesaistīt savus biedrus līdzekļu vākšanā. "Piemēram, kooperatīvs "Piena ceļš" biedru sapulcē šonedēļ vienbalsīgi nolēma piedalīties ziedojumu vākšanā, arī kooperatīvs "Trikāta KS" ceturtdien vienbalsīgi pieņēma tādu pašu lēmumu," klāstīja Puķe, tomēr piebilda, ka lauksaimnieku aktivitāte varētu būt lielāka.

Pēc LLKA pārstāves teiktā, pašlaik saziedotie 12 tūkstoši latu tiek tērēti tehniskām izmaksām, tostarp, lai apbraukātu Latvijas kooperatīvus, veiktu sarunas, kā arī sabiedrisko attiecību cilvēka algošanai un tā darba vietas iekārtošanai.

Vienlaikus Puķe pastāstīja, ka ir izveidota arī padome, kurā darbojas arī biedrības "Zemnieku saeima" un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāvji, kas nodarbojas ar aktivitāšu, kuras paredzētas taisnīgu tiešmaksājumu panākšanas aģitācijām, izvērtēšanu. "Plānojam arī piesaistīt radošo aģentūru, kas mūsu kampaņai izstrādātu vizuālo identitāti," sacīja LLKA pārstāve.

Jau vēstīts, ka Latvijas lauksaimniecības kooperatīvi sākuši vākt līdzekļus lobēšanas kampaņai par taisnīgiem ES tiešmaksājumiem, tostarp lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" biedri cīņai par taisnīgiem ES tiešmaksājumiem plānoja ziedot aptuveni 100 tūkstošus latu.

Ziņots arī, ka Eiropas Komisijas 2011.gada 12.oktobrī publiskotais piedāvājums Kopējai lauksaimniecības politikai pēc 2013.gada paredz, ka Latvija arī 2020.gadā saņems vismazākos maksājumus Eiropā, un Latvijas lauksaimnieki ir ļoti neapmierināti ar šo priekšlikumu.

Tiešmaksājumu izlīdzināšana lauksaimniekiem ir viena no Latvijas prioritātēm ES daudzgadu budžetam 2014.–2020.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!