Foto: F64
Latvijas zinātnieki patlaban pētot iespēju iegūt biodegvielu no latvāņiem, otrdien vēstīja "Latvijas Neatkarīgās televīzijas" raidījums "900 sekundes".

Līdz šim neviens neesot mēģinājis iegūt biodegvielu no indīgā auga, kam tagad ķērušies klāt Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieki, kuri strādā kopā ar "Vides risinājumu" speciālistiem, ziņoja "900 sekundes".

Zinātnieki strādājot pie otrās paaudzes biodegvielas – butanola, ko iegūst no lauksaimniecības atkritumiem. Pētnieki strādāšot līdz pavasarim, kas gan nenozīmējot to, ka degviela uzreiz būs pieejams Latvijas benzīntankos.

Starptautiskā līmenī iespēja iegūt biodegvielu no latvāņiem vēl nav prezentēta. Taču tas tiks tiks darīts, līdzko zinātniekiem izdosies savu ieceri īstenot.

Jau vēstīts, ka latvāņi Latvijā aizņem aptuveni 10 640 hektāru platību. Latvijas Lauksaimniecības universitātes zinātnieki uzskata, ka indīgā auga izplatība katru gadu pieaug vismaz par 10% no iepriekšējā gada aizņemtās platības.

Sosnovska latvānis Latvijā 50. – 60. gados ievests kā lopbarības augs. Tomēr nu jau vairākus gadu desmitus tā izplatība kļuvusi teju nekontrolējama. Visvairāk latvāņi izplatīti Madonas, Cēsu, Dagdas, Siguldas un Neretas novadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!