Foto: LETA
Turpinot Satiksmes ministrijas (SM) iesāktās izmaiņas tās kontrolētajās kapitālsabiedrībās, otrdien nomainīti divi VAS "Latvijas Autoceļu uzturētājs" (LAU) valdes locekļi, šajā amatā ieceļot arī bijušo "Ventspils Naftas" prezidenti un ar vairākiem citiem Ventspils uzņēmumiem saistīto Olgu Pētersoni.

SM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Eida portālu "Delfi" informēja, ka otrdien LAU akcionāru sapulcē nolemts no valdes locekļa amata atsaukt Ģirtu Biti un Jāni Sproģi, viņu vietā ieceļot Pētersoni un Ainaru Vilnīti. Jauniecelto valdes locekļu pilnvaras ir spēkā no otrdienas, informē Eida.

Vilnītis līdz šim bijis VAS "Latvijas Valsts ceļi" Administratīvās pārvaldes direktors, bet iepriekš bijis arī šā uzņēmuma valdes loceklis.

Savukārt Pētersone bijusi padomes locekle un stratēģiskās attīstības grupas vadītāja AS "Latvijas Kuģniecība" (LK), padomes locekle, iepriekš arī padomes priekšsēdētāja SIA "Ventspils Naftas termināls", valdes locekle "Ventspils Attīstības aģentūrā", valdes priekšsēdētāja AS "Ventspils Nafta" (VN), ieņēmusi arī citus vadošus amatus, vēsta Eida.

Amatu LK padomē Pētersone līdz ar vairākiem citiem padomes locekļiem zaudēja pērn decembrī, kad LK akcionāre holdingkompānija VN paziņoja, ka LK ārkārtas pilnsapulcē nepilnā sastāvā ievēlēta jauna padome. VN lielākie akcionāri ir starptautiskais naftas un gāzes tirdzniecības koncerns "Vitol Group" un "Latvijas Naftas tranzīts", un decembrī pārsvaru LK guva "Vitol".

Savukārt VN valdes priekšsēdētājas amatā Pētersone bija no 2004.gada sākuma līdz 2009.gada nogalei. Tolaik VN paziņoja, ka Pētersone pamet amatu VN, bet turpinās strādā koncerna meitas uzņēmumu – SIA "Ventspils Nafta termināls" un SIA "LatRosTrans", kā arī asociētās sabiedrības LK padomē.

"Strādāt VN bija interesanti, taču vienlaikus ļoti grūti – to raksturo nebeidzamie strīdi starp akcionāriem vai nepamatotie tiesvedības procesi, kuros tika ievilkta VN. Šādos apstākļos var neizturēt pat visstiprākā dzelzs veselība, tāpēc esmu izlēmusi pāriet uz lēnāku ritmu, turpinot strādāt trīs koncerna uzņēmumu padomēs," toreiz uzsvēra Pētersone.

Saskaņā ar "Lursoft" datiem, Pētersone joprojām darbojas biedrības "Ventspils attīstības aģentūra" (VAA) valdē. VAA oficiālais mērķis ir "Ventspils pilsētas ekonomiskās un sociālās attīstības veicināšana". Pētersonei ir tiesības pārstāvēt biedrību kopā ar vismaz trim citiem valdes locekļiem, bet vienīgais, kam ir tiesībās pārstāvēt VAA atsevišķi, ir Ventspils mērs un ZZS sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 17. decembrī akcionāru sapulcē no LAU valdes locekļa amata atsaukts Ģirts Freimanis, viņa vietā ieceļot Ivaru Bārdiņu.

Novembrī par satiksmes ministru kļuva Uldis Augulis (ZZS), un pēc tam vairāku SM pārziņā esošu valsts kapitālsabiedrību valdēs ieceltas ar ZZS ietekmi saistītas personas. Savukārt pirmdien nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akcionāru sapulcē iecelta jauna uzņēmuma padome, un starp Satiksmes ministrijas (SM) virzītajiem valsts interešu pārstāvjiem bija arī Lemberga ģimenes locekļiem daļēji piederošās SIA "LSF Holdings" darbiniece Santa Glāzniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!