Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja Latvijā sniega nebūs un pēkšņi uznāks spēcīgs sals, ziemāji var aiziet bojā vienas dienas laikā, atzina aptaujātie lauksaimnieki.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons norādīja, ka pagaidām atkusnis ziemāju sējumiem nekaitē un, ja neatgriezīsies sals, viss būs kārtībā. "Pagaidām viss ir kārtībā. Tā kā zeme vēl ir sasalusi, ūdens ir aizgājis. Tomēr, nav zināms, kādi būs turpmākie laika apstākļi. Ja nebūs sniega un būs pēkšņi -20 grādi, tad tas ir vienas dienas jautājums, lai ziemāji aizietu bojā," teica Jansons.

Pēc viņa sacītā, šobrīd sniega vairs nav ne uz ziemāju laukiem Vidzemē, ne Latgalē. "Tikai kupenās sniegs vēl ir palicis," piebilda LLKA vadītājs.

Jansons atzina - ja ziema līdz ar šo atkusni būs beigusies, tad arī šogad varētu gaidīt labas ražas. "Ja ziema tagad arī beigsies, tad būs ļoti labi - līdzīgi kā pēc 2008.gada, 2009.gada ziemas," viņš sacīja.

Arī biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja atzina, ka pēkšņs sals ziemāju sējumus var iznīcināt. "Šobrīd Zemgalē sniegs ir gandrīz nokusis un peļķes no laukiem pamazām pazūd. Svarīgi, lai viss tagad nokūst un ūdens aiziet, un tikai tad atgriežas ziema. Problēmas būs tad, ja sals atgriezīsies laikā, kad lauki vēl stāvēs ūdenī. Protams, pēkšņs, ļoti spēcīgs sals jebkurā gadījumā ir slikts, -20 grādi ir letāls variants, taču neizskatās, ka tā šogad būs. Galvenais, lai sniegs nokūst un ūdens aiziet - šobrīd upēs ledus iet, un ūdeņi no laukiem līdz ar to pazūd," klāstīja Dzelzkalēja.

Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi līdz 10.janvārim Latvijā saglabāsies samērā silts laiks, kad gaisa temperatūra bieži būs virs nulles, bet turpmāk pieaugs aukstuma varbūtība.

Savukārt dabas vērotājs Vilis Bukšs iepriekš prognozēja, ka Latvijā līdz Zvaigznes dienai, 6.janvārim, saglabāsies visai silts laiks ar nokrišņiem, bet vēlāk pakāpeniski atgriezīsies sals.

Saskaņā ar viņa teikto pēc Zvaigznes dienas Latvijas austrumpusē būs neliels sals un sniegs, bet mēneša vidū un laikā ap 20.janvāri sals pastiprināsies - termometra stabiņš reizēm var noslīdēt līdz -22 vai pat -27 grādiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!