Foto: LETA
Saeimas deputātu lēmums pārskatīt grozījumus Kooperatīvo sabiedrību likumā, kas paredzētu iespēju veidot mežu īpašnieku kooperatīvus, kavē kooperācijas attīstību un demonstrē deputātu nekompetenci, norādīja lauksaimnieku organizāciju pārstāvji.

"Nav saprotams, vai Saeimas deputāti nav spējīgi saprast, ka kooperācijas attīstība nozarēs ne tikai stiprinās pašas nozares konkurētspēju, bet tieši un konkrēti ietekmēs valsts budžetu nodokļu nomaksas veidā. Mētājoties ar apgalvojumiem, ka meža nozare nemaksā nodokļus, deputāti neatbalsta priekšlikumu, kas izslēdz izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Nedomāju, ka bizness ir gatavs ar to samierināties," norādīja biedrības "Zemnieku saeima" vadītājs Juris Lazdiņš.

Latvijas Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks norādīja, ka biedrība neplāno savu darbību attīstīt saimnieciskajā virzienā, tomēr šo grozījumu pieņemšanai bija ārkārtīgi svarīga privātajiem meža īpašniekiem.

"Jāsecina, ka atsevišķiem Saeimas deputātiem trūkst izpratnes par meža nozares lomu Latvijas tautsaimniecībā un meža īpašnieku kooperatīvu darbības potenciālo pozitīvo devumu nozares attīstībā. Par to liecina deputātu izteikums mežrūpniecība, mežsaimniecība, kas ir viens no lielākajiem tautsaimniecības sektoriem, faktiski nodokļus maksā ārkārtīgi nelielā apmērā," sacīja Muižnieks, uzsverot, ka šāds apgalvojums ir absurds.

Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss sacīja, ka 2011.gadā valsts budžetā koka produktu ražotāju iemaksas veidoja 22% no apstrādes rūpniecībā iegūtajiem darba algas nodokļiem un 39% no iekasētā peļņas nodokļa.

Arī kooperatīva "Mežsaimnieks" pārstāvis Grigorijs Rozentāls sacīja, ka kooperatīvi ir nozīmīgs instruments pelēkā tirgus īpatsvara mazināšanai koksnes un mežsaimniecisko pakalpojumu tirgū, jo, atšķirībā no privātpersonām, tie nevar strādāt pelēkajā tirgū.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons norādīja, ka pašreizējā valsts politika bremzē Latvijas tautsaimniecības attīstību un veicina īpašumu izpārdošanu lielajiem ārvalstu uzņēmumiem.

"Investori ir laba lieta, bet pašu kapitāls ir sevi piedarījis veiksmīgāk. Un kooperatīvs ir mūsu pašu zemniekiem un meža īpašniekiem piederošs uzņēmums," sacīja Jansons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!