Foto: F64
Latvijā patlaban aktīvi norit ziemāju sējas darbi, kam laika apstākļi ir labvēlīgi, pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš pastāstīja, ka patlaban ziemāju sējas darbi norit pilnā sparā. "Šobrīd ziemāju sēja norit pilnā sparā, laika apstākļi ir optimāli, lai to darītu, ir mitrums, ir siltums," sacīja Lazdiņš, piebilstot, ka ir saimniecības, kas jau ir ļoti tuvu finišam, jo ļoti laicīgi ir sākušas ziemāju sējas darbus.

Viņš arī piebilda, ka Zemgalē ir novākta lielākā daļa graudaugu un atlikuši vēl pupu sējumi. Savukārt Vidzemē graudu kulšana ir aizkavējusies un ir jānovāc lielāka daļa graudaugu nekā Zemgalē, kā arī, ņemot vērā lietainos laika apstākļus, graudu kvalitāte ar katru dienu pasliktinās. Pec viņa teiktā, lai novāktu pamata graudaugu kultūras ir nepieciešama vēl vismaz nedēļa un arī optimālais termiņš ziemāju sējas darbu pabeigšanai ir līdz 20., 25.septembrim.

Lazdiņš arī piebilda, ir likumsakarīgi, ka graudu ražas šogad ir rekorda līmenī. "Es domāju, ka tuvākos desmit gadus katru gadu mums būs rekordi pie nosacījuma, ja būtiski labības kultūras neietekmēs klimatiskie apstākļi. Tā kā tas ir diezgan likumsakarīgi, jo graudkopības sektors ar katru gadu pieaug, palielinās apsētās platības, pieaug ražības un līdz ar to tuvāko desmit gadu laikā kopievākums Latvijā tikai palielināsies," sacīja "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs.

Arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrība "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons sacīja, ka patlaban ziemāju sējas darbi notiek. "Rapša sējas laiks ir pagājis, savukārt graudaugiem patlaban ir labākie sējas termiņi, ko lauksaimnieki cenšas īstenot. (..) Patlaban notiek intensīvi sējas darbi," sacīja Jansons, piebilstot, ka sējas darbiem patlaban laika apstākļi ir labvēlīgi - lietus periods nebija pārlieku garš un arī mitrums ir pietiekami.

Jansons sacīja, ka Vidzemē un Latgalē, kur ir vairāk vasarāju, turpinās graudaugu vākšana. Viņš piebilda, ka Vidzemē ražas novākšana ir aizkavējusies pārpildīto graudu elevatoru un lietus dēļ, tāpēc lauksaimniekiem būs jāstrādā vēl vairākas dienas, lai novāktu vasaras rapsi un pupas.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" ģenerāldirektors Edgars Ruža aģentūrai BNS sacīja, ka pašlaik intensīvi notiek ziemāju sējas darbi. "Vietām ir diezgan stirpi salijis un slapjš, bet tur, kur graudkopji tiek uz lauka, tur [ziemāju sējas darbi] notiek intensīvi," sacīja Ruža.

"Latraps" ģenerāldirektors piebilda, ka laika apstākļi ziemāju sējas darbiem ir labvēlīgi - pietiek mitruma, lai viss dīgtu, tāpat pārlieku nelīst, lai nevarētu sēt. Pēc Ružas teiktā, optimālie sējas termiņi ir līdz septembra beigām.

Pēc viņa teiktā, Zemgalē kopumā ir novākta. "Tas, ka kādam ir vēl kaut kas palicis, to vairs nevar uzskatīt par būtisku daļu. Vajadzētu visam būt novāktam," sacīja Ruža.

Jau vēstīts, ka pēc Zemkopības ministrijas (ZM) aplēsēm šogad Latvijā prognozētā graudaugu kopraža 2015.gadā ir 2 579,9 tūkstoši tonnu, kas ir par 362 tūkstošiem tonnu jeb 16% vairāk nekā 2014.gadā, kad graudaugu kopraža bija 2,217 miljoni tonnas. Tostarp lielāko daļu (47%) no graudu kopražas veido ziemas kvieši - 1 214 tūkstoši tonnas, kas pēc pašreizējām prognozēm ir divas reizes vairāk nekā 2014. gadā, kad ziemas kviešu raža bija 525,6 tūksoši tonnas.

Savukārt vasaras kviešu (26% no graudaugu kopražas) ražas prognoze - 675 tūkstoši tonnas, kas ir mazāk nekā 2014.gadā, kad vasaras kviešu raža bija 942 tūkstoši tonnas, bet rapša raža tiek prognozēta 253 tūkstošu tonnu apmērā, kas ir par 36% lielāka nekā 2014.gadā, kad rapšu raža bija 186 tūkstoši tonnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!