Foto: LETA
Dažviet Vidzemē un Latgalē ir bažas par graudaugu sējumu dzeltēšanu, taču kopumā graudaugu sējumu ziemošana norit normāli, pastāstīja aptaujātie lauksaimnieku pārstāvji.

Zemnieku saimniecības "Lojas" saimnieks Mareks Bērziņš no Mazsalacas novada aģentūrai BNS norādīja, ka nevar komentēt situāciju visā Latvijā, bet Vidzemē sējumiem laika apstākļi ziemošanai nav labvēlīgi, jo daudzviet Vidzemē, piemēram, Valmieras un Gulbenes pusē sējumi ir cietuši no krasām laika apstākļu izmaiņām, atkusnim mijoties ar salu. Šī iemesla dēļ graudaugu sējumi daudzviet Vidzemē, kur nebija sniega, dzeltē. Arī ziemas rapša stādu sakņu sistēma vietām nav dzīvotspējīga.

Viņš piebilda, ka laika apstākļu dēļ Vidzemē ir cietuši rapši un ziemas kvieši. Savukārt rudziem laika apstākļi līdz šim nav kaitējuši.

Vienlaikus Bērziņš atzina, ka pagaidām nav zināms, vai un cik daudz sējumu pavasarī būs jāpārsēj, jo tas ir atkarīgs no laika apstākļiem atlikušajā ziemas periodā un to varēs pateikt pavasarī. "Jā šāds pavasaris ar sasalšanu un atkušņiem, nokrišņiem un kailsalu turpināsies, tad varētu būt diezgan bēdīgas sekas," sacīja Bērziņš. Viņš piebilda, ka arī prognozētais sniegs sējumu situāciju Vidzemē neuzlabos, jo zeme ir atkususi, mitra un, uzsniegot lielākai sniega kārtai, sējumi var izsust.

Savukārt Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis aģentūrai BNS teica, ka laika apstākļi līdz šim ir bijuši optimāli, it īpaši Zemgalē ziemo normāli. "Nav dzirdēts, ka sējumiem būtu problēmas, varbūt Latgales pusē daži lauki, kurus skāra kailsals ir cietuši - bažas ir par rapšu laukiem, bet zemnieki īsti vēl nevar pateikt, jo nav atsākusies veģetācija," sacīja Balodis.

Viņš piebilda, ka arī pēc pašreizējām prognozēm laika apstākļi februārī un martā būs normas robežās. "Mēs sekojam līdzi prognozētajiem laika apstākļi un to, ko sola februārī, marta beigās, vēl ir normas robežās," sacīja Balodis.

Janvāra beigās vēstīja, ka graudaugu sējumiem atkusnis līdz šim nav kaitējis, taču vietām bažas sagādā lielais ūdens daudzums uz laukiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!