Foto: LETA
Lauksaimniekiem, kuru sējumi cietuši pavasara plūdos, kompensēs pusi no pārsēšanas izdevumiem, otrdien nolēma valdība.

Otrdien valdība nolēma piešķirt naudu Zemkopības ministrijai, lai lauksaimniekiem kompensētu 50% no zaudējumiem, kas saistīti ar sēklas un pārsēšanas izmaksām. Tāpat piešķirts papildu nauda izdevumiem par avārijas situācijas un to seku novēršanas darbiem meliorācijas sistēmās.

Finansējums 35 540 latu apmērā paredzēts, lai Lauku atbalsta dienests lauksaimniecības produktu ražotājiem daļēji kompensētu zaudējumus par 2013. gada pavasara palos un plūdos bojā gājušo ziemāju sējumu pārsēšanu.

Savukārt 64 000 latu paredzēti VSIA „Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" (ZMNĪ) valsts meliorācijas sistēmu un hidrotehnisko būvju avārijas situācijas un to seku novēršanas darbiem.

Zemkopības ministrija ir saņēmusi SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs" veiktā apsekojuma aktus par Lubānas, Madonas, Rēzeknes, Jēkabpils, Salas, Rugāju, Līvānu, Ilūkstes un Daugavpils novadu saimniecībām, kurās pavasara palos un plūdos ir cietuši ziemāju sējumi. Pavisam kopā 45 saimniecībās ir cietuši 690,10 hektāru ziemāju sējumu.

Valsts meliorācijas sistēmu un hidrotehnisko būvju darbībā šī gada pavasara plūdi ir izraisījuši avārijas situācijas, kuru seku likvidēšanai 2013. gadā piešķirtais valsts finansējums meliorācijas sistēmu uzturēšanai nav pietiekams. Papildu finansējuma piešķiršana ZMNĪ ir paredzēta šādu avārijas situācijas un to seku novēršanas izdevumu segšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!