Foto: Shutterstock

Arī par februāri lauksaimnieki saņēmuši tikpat lielus elektrības rēķinus kā par janvāri un uzņēmēji joprojām ik dienu turpina maksāt par obligāto iepirkuma komponenti (OIK), raidījumā "Rīta Panorāma" teica biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

"Katru mīļu dienu uzņēmēji maksā par OIK. Man nav saprotams, ka ierēdņi nesaprot, ka katru dienu no mūsu maciņiem tiek ņemta nauda," pauda Lazdiņš, skaidrojot, ka "Zemnieku saeimas" galvenā prasībā ir atcelt OIK maksu par ampēriem.

"Risinājums ir uz ceļa, taču mēs uzskatām, ka ļoti lēni notiek šī te virzība," risinājumu meklējumus OIK augstajām izmaksām raksturoja Lazdiņš. Viņš arī uzsvēra, ka gadījumā, ja "tiks stiepta gumija", tiks prasīta nepamatoti iekasētās naudas kompensācija, savukārt gadījumā, ja risinājums netiks atrasts, "Zemnieku saeima" prasīs ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) demisiju.

Jau ziņots, ka Latvijas lauksaimnieku janvāra elektroenerģijas rēķini saistībā ar izmaiņām OIK finansēšanas modelī ir par 40-60% lielāki nekā rēķini par decembri. Elektroenerģijas rēķinu summas pieaugums veidojies rēķina pozīcijā "jaudas obligātā iepirkuma komponente par ampēriem", kas ir maksājums par pieslēguma jaudu, kura nesezonas laikā netiek izmantota.

No šā gada 1. janvāra mainīts OIK finansēšanas modelis, kas ļauj mazināt ražošanas uzņēmumu OIK maksājumus, būtiski palielinot to konkurētspēju, lai rūpniecības uzņēmumi savu darbību varētu attīstīt Latvijā. Jaunais OIK modelis mazina izmaksas par patērēto elektroenerģiju arī vairākumam mājsaimniecību, skaidro EM.

OIK finansēšanas modeļa maiņa no 2018. gada 1. janvāra ir viens no EM izstrādātajiem risinājumiem Rūpniecības atbalsta programmā, lai kāpinātu Latvijas rūpniecības nozares starptautisko konkurētspēju un samazinātu uzņēmumu ražošanas izmaksas. Rūpniecības atbalsta programmas stratēģiskais mērķis ir trīs gadu laikā kāpināt rūpniecības nozares apjomu par 30%, un tā ietver vairāku pasākumu kopumu vietējās rūpniecības un ražošanas uzņēmumu konkurētspējas celšanai.

Kā vēstīts, ceturtdien Saeimas vairākums noraidīja opozīcijas rosināto Ašeradena demisijas pieprasījumu. Viņa demisijas pieprasījumu atbalstīja 34 deputāti, pret bija 48 parlamentārieši, bet vēl 1 deputāts atturējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!