Foto: Pixabay

Ministru kabinets piektdien atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) rosinātos grozījumus rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", paredzot iespēju ārkārtējās situācijas laikā klātienē veikt atsevišķas praktiskās apmācības, kas saistītas ar profesionālo darbību transporta nozarē.

Grozījumi paredz iespēju ārkārtējās situācijas laikā klātienē veikt tādas praktiskās apmācības dzelzceļa, autosatiksmes, jūrniecības un aviācijas apakšnozarē, kā arī pasažieru pārvadājumu, kravu pārvadājumu un bīstamo kravu pārvadājumu jomā un pirmās palīdzības mācību kursu ietvaros, kas nepieciešamas profesionālo prasmju vai kvalifikācijas ieguvei vai uzturēšanai un kuras nav iespējams veikt attālināti, ja tiek ievērotas noteiktas prasības (tostarp nodrošinot, ka apmācību telpā vai transportlīdzeklī atrodas tikai viena apmācāmā persona un apmācības veicējs u.c.); praktiskās nodarbības Satiksmes ministrijas sertificētu mācību kursu programmu īstenošanā jūrnieku profesionālās kvalifikācijas iegūšanai un uzturēšanai, ja vienā grupā ir ne vairāk kā pieci izglītojamie; aviācijas drošības personāla un gaisa kuģu lidojumu apkalpes locekļu apmācības, tajā skaitā teorētisko un praktisko eksāmenu kārtošanu, ja vienā grupā ir ne vairāk kā trīs apmācāmie.

Transportlīdzekļu vadītāju teorētiskā apmācība, ievērojot noteiktos ierobežojumus, jau kopš 2020. gada aprīļa tiek organizēta attālināti saskaņā ar CSDD un autoskolas noslēgtu līgumu un atbilstoši speciāli pielāgotai programmai, tostarp nodrošinot CSDD apmācības kontroles iespējas. Līdz ar to šobrīd nav nepieciešams atjaunot vadītāju teorētiskās daļas apmācību klātienē. Diemžēl cilvēki nevar pabeigt apmācību autoskolā, jo vadīšanas apmācība ir aizliegta. Turklāt autoskolu nevar pabeigt arī tāpēc, ka nav veikta pirmās palīdzības sniegšanas apmācība. Ja teorētisko apmācības daļu var veikt attālināti, tad praktiskās daļas apgūšana nav iespējama.

Jaunu transportlīdzekļu vadītāju apmācība ir saistīta ar Latvijas uzņēmumu konkurētspēju starptautiskajā un iekšzemes autopārvadājumu tirgū, kā arī nepieciešama, lai strādājošie turpinātu veikt savus darba pienākumus vai iesaistītos darba tirgū. Vienlaikus Covid-19 sakarā ieviesto ierobežojumu ietekmē ir būtiski pieaugusi dažādu piegādes risinājumu popularitāte (tiešsaistē veikto pasūtījumu piegāde ar autotransportu).

Ņemot vērā, ka Covid-19 ietekmē daļa no citās nozarēs strādājošajiem (piemēram, ēdināšanas nozarē, viesnīcu nozarē, izklaides nozarē) varētu pāriet uz darbu dažādos piegādes uzņēmumos, tad jaunu transportlīdzekļu vadītāju apmācības darbības nodrošināšana Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu laikā ir būtiska, lai turpmāk samazinātu potenciālo bezdarbnieku skaitu no nozarēm, kuru darbība Covid-19 ieviesto ierobežojumu dēļ nav iespējama. Tādējādi tiktu nodrošināta darbinieku pārkvalifikācija uz citām nozarēm, samazinot arī iespējamās negatīvā ekonomiskās sekas. Turklāt jaunu transportlīdzekļu vadītāju apmācības pakalpojuma nodrošināšana paplašina arī iespēju veikt kravu pārvadājumus, jo īpaši kritiskās kravas (pārtika, medicīnas preces, neatliekamā palīdzība u.c.), kā arī tiek dota iespēja cilvēkiem iesaistīties darba tirgū. Ievērojot minēto, nepieciešams noteikt nosacījumus, kādus ievērojot, būtu iespējama darba tiesisko attiecību nodibināšanai vai darba pienākumu veikšanai nepieciešamo praktisko apmācību apguve klātienē, skaidro SM.

Transportlīdzekļu vadītāju tiesību piešķiršana ir uzskatāma par CSDD kompetencē esošo publisko valsts pakalpojumu, kuru būtu nepieciešams turpināt nodrošināt arī pie ļoti augsta Covid-19 saslimstības līmeņa (kritisko pakalpojumu grozs). Jaunu transportlīdzekļu vadītāju apmācība un esošo autovadītāju kvalifikācijas paaugstināšana ir saistīta ar Latvijas uzņēmumu veiktspēju iekšzemes autopārvadājumos un konkurētspēju starptautiskajā autopārvadājumu tirgū. Vienlaikus Covid-19 sakarā ieviesto ierobežojumu ietekmē ir būtiski pieaugusi dažādu piegādes risinājumu popularitāte (tiešsaistē veikto pasūtījumu piegāde ar autotransportu). Ņemot vērā, ka Covid-19 ietekmē daļa no citās nozarēs strādājošiem (piemēram, ēdināšanas nozarē, viesnīcu nozarē, izklaides nozarē) varētu pāriet uz darbu dažādos piegādes uzņēmumos, tad jaunu transportlīdzekļu vadītāju apmācības un esošo autovadītāju kvalifikācijas paaugstināšana, darbības nodrošināšana Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu laikā ir būtiska, lai turpmāk samazinātu potenciālo bezdarbnieku skaitu no nozarēm, kuru darbība Covid-19 ieviesto ierobežojumu dēļ nav iespējama. Tādējādi tiktu nodrošināta darbinieku pārkvalifikācija uz citām nozarēm, samazinot arī iespējamās negatīvās ekonomiskās sekas.

Turklāt jaunu transportlīdzekļu vadītāju apmācības pakalpojuma nodrošināšana paplašina arī iespēju sagatavot atbilstošus speciālistus, lai nodrošinātu kravu pārvadājumus, jo īpaši kritiskās kravas (pārtika, medicīnas preces, neatliekamā palīdzība u.c.), kā arī tiek dota iespēja cilvēkiem pārvietoties ar savu transportlīdzekli, neizmantojot sabiedrisko transportu, tādējādi samazinot savstarpējos kontaktus. Šīs apmācības ir būtiski nodrošināt visu kalendāro gadu, lai neradītu riskus vadītāju piekļuvei profesijai, kas secīgi neļautu transporta un ražošanas uzņēmumiem izpildīt pasūtījumus.

Vienlaikus Covid-19 ieviesto ierobežojumu dēļ ir pārtrauktas arī pirmās palīdzības klātienes praktiskās apmācības. Sertifikāts par pirmās palīdzības kursu beigšanu nepieciešams visu kategoriju transportlīdzekļa vadītāja apliecības iegūšanai. Iegūstot apmācību sertifikātu, persona iegūst zināšanas, kā rīkoties ārkārtas situācijās un kā pareizi sniegt pirmo palīdzību sev un citiem. Ņemot vērā, ka personas nevar iegūt transportlīdzekļa vadītāja apliecību bez šo apmācību veikšanas, ir nepieciešams regulējums, kas nosaka, ka Covid-19 ieviesto ierobežojumu laikā arī pirmās palīdzības individuālo praktisko apmācību norise ir atļauta.

Latvijas Pirmās palīdzības asociācija (PPA) mācību procesa sākotnējai atjaunošanai ir gatava nodrošināt, ka teorētiskā apmācību daļa notiek attālināti, bet praktisko manipulāciju treniņš - klātienē. Apmācību attālinātajā teorijas grupā piedalās ierobežots dalībnieku skaits (līdz 30 personām), tādējādi nodrošinot iespēju pasniedzējam sekot līdzi dalībai apmācībās un kursantiem uzdot neskaidros jautājumus mācību procesa laikā, skaidro SM.

Atsākot apmācības, tiks noteiktas dažādas drošības prasības, skaidro SM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!