Foto: LETA

Latvijas ekonomika turpinās stagnēt, rādot vien nelielus izaugsmes tempus, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Vitālijs Gavrilovs.

"Neskatoties uz to, ka ekonomikas attīstībai ir vērojama pozitīva izaugsmes tendence, cerība uz to, ka krīze ir pilnībā pārvarēta, joprojām nav piepildījusies vairākās nozarēs un uzņēmumos. Ekonomikas attīstības tempu nodrošināšana, nodarbinātības veicināšana, un, kas ir ļoti būtiski, - apjomīgu publisko investīciju piesaistīšana, joprojām ir ļoti svarīgs uzdevums. Ja mēs skatāmies uz tiem izaicinājumiem, kas šodien pastāv, tad tas viss ir kritiski svarīgi, jo tie visi negatīvi ietekmē biznesu," sacīja Gavrilovs.

Viņš atzīmēja, ka attīstības tempu nodrošināšanai Eiropai pašlaik ir ļoti svarīgs darba spēka piesaistes jautājums, kā arī patiesa un padziļināta ekonomiskās un monetārās savienības izveide. "Turklāt tas ietver jautājumus, sākot no digitālās līdz pat banku savienības izveidei, jautājumus, kuri veido globālo Eiropas attīstības stratēģiju. Tālāk jau tas viss tieši ietekmē nodarbinātību. Ja cilvēkam ir darbs, tad viņš maksā nodokļus, plāno nākotni, audzina bērnus, piedalās sabiedriskajā dzīvē Latvijā. Savukārt migrācijas problēmas pašlaik rada nopietnas bažas par Šengenas zonas pastāvēšanu, kura ir viens no lielākajiem Eiropas Savienības sasniegumiem. Tad vēl jāatceras par Lielbritānijas iespējamo izstāšanos no bloka, un par to, kas notiek Spānijā," teica LDDK prezidents.

Viņaprāt, politiķiem šobrīd nav jārīkojas kā ierasts. "Pašlaik ir jājautā, vai politiķi zina, ko var darīt citādāk? Jo politiskā, ekonomiskā un globāla situācija rāda, ka tagad nav īstais brīdis, lai rīkotos kā ierasts. Iespējams, politiķiem pietrūkst ambīciju un spēju apvienoties pašiem, kā arī apvienot sociālos partnerus un organizēto pilsonisko sabiedrību. Ja politiķi šodien neizmanto iespēju rīkoties, tad tiek zaudēts laiks. Bet laiks pašlaik vēl ir. Punkts var tikt pielikts, piemēram, līdz ar referendumu Lielbritānijā, bet līdz tam laiks, lai kārtotu šos jautājumus, vēl ir. Taču, ja šis laiks netiks izmantots labi, tad krīze var iegūt jaunu spēku. Turklāt krīze visās jomās – politiskajā, ekonomiskajā," brīdināja Gavrilovs.

"Kā rezultātā ekonomika turpinās stagnēt, rādot vien nelielus izaugsmes tempus. Mēs arī redzam, ka populistu daudzums strauji pieaug gan politikā, gan arī dažādās nevalstiskajās organizācijās. Tas savukārt rada bažas par protekcionismu un mēs šodien arvien biežāk dzirdam runas par robežu slēgšanu. Tālāk jau var sekot jautājumi par nodokļu celšanu, nacionalizāciju un līdzīgiem radikāliem risinājumiem," sacīja LDDK prezidents.

Savukārt Latvijai, pēc viņa teiktā, ir jāatrod vieta Eiropas Savienībā. "Mums savukārt ir jāanalizē – cik mēs kā Latvija, kā viena no 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm, pašlaik esam spēcīgi un droši. Mums ir jārisina savas galvenās problēmas ar kurām mūsu sabiedrība šodien saskaras. Jāstiprina sava valsts, sava politiskā, ekonomiskā un finanšu sistēma. Ja mēs esam stipri, tad mēs ar to stiprinām visu Eiropu," uzsvēra Gavrilovs.

LDDK ir Latvijas lielākā darba devēju organizācija. Tās biedri nodarbina 43% no visiem Latvijas darbaspējīgajiem iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!