Foto: LETA

Lokomotīvju iepirkums, kurā uzvarēja Igaunijas dzelzceļa uzņēmuma "Skinest", ir noticis saskaņā ar Latvijā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un koncernā izstrādāto iepirkumu politiku, līdz ar to - līgums ir noslēgts un līgumsaistības tiek pildītas - divas lokomotīves jau ir piegādātas, pārējās divas ir paredzēts piegādāt līdz gada beigām, informēja VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Aivars Strakšas.

Viņš skaidro, ka iepirkumu procedūra ir korekti ievērota, taču, pamatojoties uz publiski izskanējušo informāciju, kas apšauba LDz meitasuzņēmuma iepirkumu caurskatāmību un konkrēto darījumu, LDz valde šodien ir pieņēmusi lēmumu piesaistīt neatkarīgu auditoru, lai veiktu pārbaudi, vai konkrētā darījuma iepirkumu procedūra ir bijusi atbilstoša likumam un uzņēmuma interesēm.

Neatkarīgajam auditoram tiks uzdots arī izvērtēt potenciālo ekonomisko ietekmi uz uzņēmumu līguma pārtraukšanas gadījumā.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdzšinējo uzņēmuma LDz valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni tur aizdomās par liela apmēra kukuļa pieņemšanu.

Pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis, kura apmēru birojs neatklāj, saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" iepirkumu, norāda KNAB.

Portāls "Diena.lv" iepriekš ziņoja, ka Magonis, iespējams, tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar "LDz ritošā sastāva servisa" nesenu daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

Osinovskis savukārt noliedzis korupciju darījumā par lokomotīvju pārdošanu LDz, vēstīja Igaunijas portāls "Delfi.ee".

KNAB plašāku informāciju izmeklēšanas interesēs pagaidām nesniegs.

Krimināllikums par Magonim inkriminēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

KNAB darbinieki Magoni aizturēja pagājušās ceturtdienas vakarā. Sestdien Rīgas rajona tiesa viņam piemēroja apcietinājumu, taču šo tiesas lēmumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Magonis LDz valdes priekšsēdētāja amatu ieņēma nepilnus desmit gadus - kopš 2005.gada 1.septembra. Pirms tam no 2003.gada viņš bija šī uzņēmuma padomes loceklis un padomes priekšsēdētājs. Magonis pagājušajā piektdienā no amata atbrīvots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!