Foto: PantherMedia/Scanpix

Neskatoties uz sankcijām, "Latvijas Dzelzceļš" un Rīgas brīvosta turpina strādāt ierastajā režīmā, vienlaikus sekojot līdzi notikumu attīstībai, informēja uzņēmumu pārstāvji.

Kā norāda Rīgas brīvostā, "attiecībā uz politiskām vai ekonomiskām sankcijām, kuras tiks vērstas pret Krieviju, tās nekādā veidā nav Rīgas brīvostas kompetencē, īpaši, ja šie lēmumi tiek pieņemti ārpus Latvijas". Rīgas osta turpina darboties un sekos Latvijas valdības un Eiropas Savienības (ES) plāniem attiecībā pret Krieviju.

"Latvijas Dzelzceļā" savukārt norāda, ka tranzīta bizness ir ģeopolitisks un jebkura nestabilitāte reģionā var ietekmēt visu tranzīta nozari. "Latvijas Dzelzceļš" patlaban esot viens no lielākajiem pakalpojumu eksportētājiem, un starptautiskā komercdarbība veido lielāko daļu koncerna ieņēmumu. Patlaban 95% pa dzelzceļu pārvadāto kravu Latvijā ienāk no ārvalstīm, un lielākā daļa no tām tiek nogādātas Latvijas ostās. "Apzinoties iespējamos riskus kravu pārvadājumu plūsmā, ļoti rūpīgi sekojam notikumu attīstībai un izvērtējam mūsu darbības iespējas, taču patlaban strādājam ierastajā režīmā," uzsver uzņēmumā.

"Latvijas Dzelzceļš" iepriekšējo gadu laikā esot ieguldījis daudz darba, lai izveidotu sadarbību ar ārvalstu partneriem, un kļuvis par Baltijas tranzīta līderi, uzsver uzņēmumā.

Satiksmes ministrijā savukārt skaidro, ka operatīvā informācija neliecina par jebkādu tranzīta apjoma samazinājumu - tieši pretēji, dati par šī gada pirmajiem diviem mēnešiem liecina, ka Latvijas ostās ir 11,2% kravu pieaugums, salīdzinot ar 2013.gada tādu pašu periodu. Turpretī Klaipēdas un Tallinas ostās ir samazinājums. Savukārt operatīvā informācija par dzelzceļa pārvadājumiem šā gada martā (uz 20.martu) attiecībā pret pagājušo gadu liecina par 60% pieaugumu, skaidro ministrijā.

Kā ziņots, reaģējot uz Maskavas lēmumu anektēt Ukrainai piederošo Krimas pussalu, ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien paziņoja, ka ASV sankcijas tiek vērstas pret vēl 20 Krievijas likumdevējiem un augstākajām amatpersonām, arī Krievijas dzelzceļa vadītāju Vladimiru Jakuņinu.

Baltā nama saimnieks brīdināja, ka sankcijas var tikt vērstas tieši pret Krievijas tautsaimniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!