Foto: Publicitātes foto

Vairāk nekā 145 cilvēki no Ukrainas ir uzņemti vēsturiskajā Benjamiņu namā. Šādu atbalstu cilvēkiem, kuriem nepieciešamas īstermiņa mājas Rīgā, nodrošina nekustamo īpašumu attīstītājs "Kapitel" un būvkompānija "Merks" ar kustības "Gribu palīdzēt bēgļiem" palīdzību.

Pērn Igaunijas uzņēmumu "Kapitel" iegādājies četru zvaigžņu viesnīcu "Europa Royale Riga" jeb kādreizējo Benjamiņa namu par 4,8 miljoniem eiro, iepriekš ziņoja "Delfi Bizness". Viesnīca šajā namā darbojusies līdz 2019. gadam, uzņēmums savā mājaslapā pie šī objekta norāda, ka strādā pie tā turpmākās izmantošanas koncepcijas izstrādes.

Kā ziņo projektā iesaistītie, 19. gadsimtā celtajā arhitektūras piemineklī līdz šim uzņemti jau vairāk nekā 145 cilvēki no Ukrainas. Ēkas telpas, kas iepriekš kalpoja kā viesnīca, tika īpaši pielāgota ukraiņu pagaidu izmitināšanai. Pieejami 29 viesnīcas numuriņi ēkas piebūvē jeb jaunajā daļā, kas ļauj vienlaicīgi uzņemt līdz pat 60 cilvēkiem, nodrošinot telpas ēdināšanai, informācijas saņemšanai par pieejamajiem pakalpojumiem un atbalstu Rīgā, kā arī latviešu valodas klubiņa nodarbībām. Sākotnējās atbalsta investīcijas mērāmas vairākos desmitos tūkstošu eiro, kā arī "Kapitel" rūpējas par ēkas ikmēneša izmaksu segšanu.

30 dienu laikā, kuras Ukrainas bēgļi var dzīvot Benjamiņu namā, visi pieaugušie ir atraduši jaunu mājvietu un darbu, kā arī skolas un bērnudārzus bērniem. Šis fakts apliecina, cik nozīmīgs ir mērķēts un koordinēts atbalsts. "Projekts, ko īstenojam kopā ar "Merks" un "Kapitel", ļauj Ukrainas bēgļiem ātrāk sākt jaunu dzīvi savās pagaidu mājās – Latvijā. Projekts, kurā apvienojam iespēju saņemt plašu informatīvu atbalstu un drošu, mājīgu vidi, varētu kalpot par sistēmisku piemēru arī citu starptautiskās palīdzības saņēmēju uzņemšanai Latvijā," spriež biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" valdes locekle Linda Jākobsone.

"Merks" valdes loceklis un celtniecības direktors Andris Bišmeistars atgādina, ka viena no uzņēmuma pamatvērtībām ir būvēt ne tikai fiziskas celtnes, bet vietu, kur cilvēki gūst māju sajūtu. "To kaut vai uz īsu brīdi vēlējāmies sniegt arī Ukrainas iedzīvotājiem, kuri ir ieradušies Rīgā, lai rastu drošu patvērumu. Novērtēju iespēju strādāt kopā ar mūsu partneriem "Kapitel" un biedrību "Gribu palīdzēt bēgļiem". Šī sadarbība pavēra jaunus apvāršņus, jo kopā mūsu spēks ir lielāks un spēja sniegt atbalstu – daudz plašāka."

"Kapitel" pārstāvis Imants Krēsliņš atzīst, ka ēkas pielāgošana bēgļu vajadzībām prasīja diezgan lielus laika un finansiālos resursus, taču, redzot ēkā bērnus, jauniešus un ģimenes, tas ātri aizmirstas, un pārņem gandarījuma sajūta.

Benjamiņu nams ir viena no pirmajām akmens augstceltnēm Rīgā, kas celta 19. gadsimta nogalē. To vēlāk iegādājās ietekmīgāko preses izdevumu īpašnieki Antons un Emīlija Benjamiņi, veicot ēkas pārbūvi un māju padarot par kultūras un sabiedrisko notikumu epicentru. Pēc padomju varas okupācijas 1940. gadā Benjamiņu nams Barona ielā tika nacionalizēts. Arī pašu Emīliju Benjamiņu piemeklēja traģisks liktenis – 1941. gada 13. jūnijā viņa tika deportēta uz Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!