Foto: LETA
Nākamā, 2013.gada viens no izaicinājumiem elektronisko sakaru nozarei ir tā sauktās digitālās dividendes sadale jeb kādreiz analogai televīzijas apraidei izmantoto frekvenču joslu pārdale citam lietojumam, uzskata Latvijas Telekomunikāciju asociācijas (LTA) izpilddirektors Jānis Lelis.

Lelis šo viedokli pauž biznesa portāla "Nozare.lv" un "Firmas.lv" kopīgi izdotā gadagrāmatā "Latvijas biznesa gada pārskats 2012". Kā raksta Lelis, analogai televīzijai izmantotās 800 megahercu (Mhz) frekvenču joslas daļas "var izcili izmantot bezvadu platjoslas sakaru nodrošināšanai laukos".

Eksperti uzskata, ka, jo zemāka frekvence, jo tālāk tā ap bāzes staciju izplata interneta vai mobilo sakaru signālu un notur tā kvalitāti. Tādēļ daudzos bezvadu interneta risinājumos, ar kuriem apkalpo mazapdzīvotus reģionus, izmanto, piemēram, 450 Mhz iekārtas, kā to daudzviet dara "Triatel".

Lai arī nav zināms, vai "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" (LVTRC) īstenotajā lauku platjoslas projektā izmantos tieši šīs frekvences, Lelis uzskata, ka jebkurā gadījumā bezvadu platjoslas izvēršana būs iegansts dažādu valsts un pašvaldību e-pakalpojumu ieviešanai, pietuvinot lauku un lauku mazpilsētu iedzīvotājus pakalpojumiem un informācijai, kuru patlaban var saņemt tikai lielpilsētās ar labu interneta pieslēgumu vai apmeklējot valsts iestādes, kas laukos nav pārstāvētas.

Otrs būtisks jautājums, kā Lelis klāsta gadagrāmatā, ir par virszemes ciparu apraidi no 2014.gada 1.janvāra, par kuru jālemj un attiecīgi jārīkojas nekavējoties un 2013.gada gaitā, pieņemot virkni likumu un citu normatīvo aktu, vienalga, vai ciparu virszemes televīzijas saturu komplektēs viens vai vairāki operatori pēc 2013.gada.

Jau ziņots, ka LTA prezidents un maksas televīzijas un elektronisko sakaru operatora "Baltcom TV" dibinātājs un padomes priekšsēdētājs Pēteris Šmidre ir vairākkārt publiski iestājies par ciparu programmas komplektēšanu uzticēšanu vismaz diviem operatoriem.

"Latvijas biznesa gada pārskatā 2012" apkopota informācija no uzņēmēju iesniegtajiem 2011.gada pārskatiem. Kopumā grāmatas drukātajā un interneta versijā publicēta informācija nozaru dalījumā par uzņēmumiem, kuru 2011.gada apgrozījums ir lielāks par 100 000 latu. Šādu uzņēmumu Latvijā ir virs 20 000, un kopējais šo uzņēmumu apgrozījums 2011.gadā bija virs 30 miljardiem latu, kas savukārt veido 95% no visa 2011.gada pārskatos uzrādītā apgrozījuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!