Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Valdība otrdienas, 14. aprīļa, sēdē lems par kopumā 43 542 eiro kompensācijas izmaksāšanu diviem mājputnu īpašniekiem putnu salmonelozes apkarošanas rezultātā radušos zaudējumu segšanai, paredz Ministru kabineta (MK) rīkojuma projekts par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Noteikumu projekta anotācijā atgādināts, ka saskaņā ar Veterinārmedicīnas likumā noteikto, dzīvnieku īpašniekam ir tiesības saņemt zaudējumu kompensāciju par putnu salmonelozes apkarošanas laikā iznīcinātajiem jaunputniem vai pieaugušiem putniem, iznīcinātajām olām, kas paredzētas patēriņam cilvēku uzturā un inkubēšanai, patēriņam cilvēku uzturā paredzētiem produktiem.

Tostarp 39 253 eiro kompensāciju plānots izmaksāt SIA "ZS Ciemkalēju putni", kam 2019.gada 30.jūlijā piespiedu kārtā nokauti 875 broileri līdz astoņu nedēļu vecumam, 4280 vaislas paipalas līdz 28 nedēļu vecumam, 1740 paipalas jaunputnu līdz 13 nedēļu vecumam, kā arī iznīcinātas 28 350 paipalu olu.

Tāpat paredzēts izmaksāt 4289 eiro kompensāciju zemnieku saimniecībai "Ciemkalēji" par pērn putnu salmonelozes apkarošanas rezultātā nokautām 260 jaunputnu vistām līdz desmit nedēļu vecumam, 435 vaislas dējējvistām līdz 29 nedēļu vecumam, kā arī iznīcinātām 2231 inkubējamām olām un 5021 pārtikas olām.

Finanšu līdzekļus mājputnu īpašniekiem plānots piešķirt no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Kompensācijas izmaksās Lauku atbalsta dienests pēc tam, kad būs saņēmis naudas līdzekļus no valsts budžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!