Foto: LETA

Lēmums pēc "Nordea" un "DNB bankas" Baltijas biznesa apvienošanas jauno banku reģistrēt Igaunijā liecina, ka Latvijas biznesa vide nav pietiekami konkurētspējīga, secina Latvijas Komercbanku asociācija (LKA).

LKA vērš uzmanību, ka valstij vajadzētu padomāt, kāpēc "Nordea" un "DNB banka" izlēmusi jauno biznesu reģistrēt Igaunijā.

Komercbanku asociācija atzīmē, ka tā ne reizi vien gan publiski, gan sarunās ar Latvijas nozares politikas veidotājiem ir norādījusi, ka vide banku darbībai Latvijā nav visai pretimnākoša, un ik pa laikam izskanošās idejas par jauna veida nodokļiem un maksājumiem, ko uzlikt banku sektoram, noved pie likumsakarīga rezultāta - Igaunijas vide acīmredzami šajā gadījumā ir atzīta par labāku.

"Mūsuprāt, galvenie faktori, lemjot par bankas reģistrācijas valsts izvēli, varētu būt finanšu stabilitātes nodeva, kas Latvijā ir, bet Igaunijā nav; tāpat Igaunijā pastāv uzņēmumu ienākuma nodokļa atvieglojums reinvestētajai peļņai. Pēc uzņēmēju atzinumiem Igaunijas nodokļu vide un administrācija tiek vērtēta kā vienkāršāka un draudzīgāka, piemēram, angļu valodas izmantošana oficiālai saziņai, kā arī e-iespējas, kas uzņēmējiem Igaunijā ir pieejamas vairāk nekā Latvijā," informēja Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace.

Līdz ar lēmumu jauno banku reģistrēt Igaunijā Latvijas valsts zaudē gan tieši, piemēram, uzņēmuma ienākuma nodokļa iemaksas, finanšu stabilitātes nodevas ienākumus, iemaksas garantiju fondā, gan netieši - vides novērtējuma ziņā.

Arī telekomunikāciju uzņēmuma "Lattelecom" vadītājs Juris Gulbis savā tvitera kontā pauž viedokli, ka "DNB" un "Nordea" holdinga kompānijas reģistrēšana Igaunijā skaidri apliecina, ka Latvijas nodokļu sistēma nav konkurētspējīga pat reģionāli.

Kopumā gan Komercbanku asociācijā uzsver, ka apvienotā banka kā finanšu nozares dalībnieks ir pozitīva ziņa, jo nozīmē lielāku jaudu un konkurenci.

Kā ziņots, pēc "Nordea" un "DNB bankas" Baltijas biznesa apvienošanas jaunā banka tiks reģistrēta Igaunijā un strādās ar filiālēm Latvijā un Lietuvā. "Nordea" bankas vadītāja Baltijas valstīs Inga Skisakere skaidroja, ka lēmums reģistrēt jauno banku Igaunijā pieņemts, uzklausot darījuma padomniekus, kuri, izvērtējot operacionālo, juridisko un nodokļu sistēmu Baltijas valstīs, kā piemērotāko vietu jaunās bankas reģistrācijai norādījuši Igauniju.

Tomēr Skisakere uzsvēra - lai arī apvienotā banka būs reģistrēta Igaunijā, tomēr bankas darbība tiks organizēta visās Baltijas valstīs, proti, visās valstīs plānots izvietot jaunās bankas darbības izcilības centrus.

Kā ziņots, "Nordea" un "DNB banka" noslēgušas vienošanos par darbības apvienošanu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, lai izveidotu jaunu, vadošu banku Baltijā ar spēcīgām Ziemeļvalstu saknēm. Plānots, ka darījums par jaunās bankas izveidošanu tiks slēgts ap 2017.gada 2.ceturksni. Līdz darījuma slēgšanas brīdim, kad tiks saņemti visi nepieciešamie apstiprinājumi, abas bankas - "Nordea" un "DNB banka" - darbosies atsevišķi kā savstarpēji konkurējoši uzņēmumi.

Ņemot vērā jaunāko LKA publicēto informāciju par "Nordea" Latvijas filiāles un "DNB bankas" Latvijā biznesa apjomiem, aprēķini liecina, ka, apvienojot pašreizējo biznesu, varētu izveidot pēc aktīviem otru lielāko banku Latvijā ar lielāko kredītportfeli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!