Foto: LETA

Siltumapgādes uzņēmumu vēlme izmantot dabasgāzi elektroenerģijas ražošanai koģenerācijā joprojām nezaudē aktualitāti, tā savā pārskatā par pagājušo gadu norāda gāzes apgādes uzņēmums AS "Latvijas Gāze" (LG).

Pārskatā teikts, ka kopējais prognozētais jauno pieslēgumu patēriņš šim gadam ir aptuveni 15,4 miljoni kubikmetru dabasgāzes. No šī apmēra skaita ziņā dominējošās mājsaimniecības patērēs tikai aptuveni 2,2 miljonus kubikmetru, bet rūpnieciskie lietotāji - 13,2 miljonus kubikmetru. Pēdējo vidū lauvas tiesu savukārt nosegs jaunās koģenerācijas stacijas, kuru kopējais patēriņš šim gadam tiek prognozēts 12 miljonu kubikmetru apmērā.

Pagājušajā gadā dabasgāzes sadales tīkliem pieslēgtas sešas jaunas koģenerācijas stacijas. Olainē ekspluatācijā nodotās AS "Olenergo" koģenerācijas stacijas patēriņš 2012.gadā tiek lēsts 5,8 miljonu kubikmetru apmērā, bet SIA "DLRR Enerģija" koģenerācijas stacijai Daugavpilī - 2,1 miljona kubikmetru apmērā.

2011.gadā 92,3% koģenerācijas staciju siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai izmantoja dabasgāzi. Nākotnes cerības LG saista arī ar Rīgas termoelektrocentrālēm (TEC), norādot, ka abu Rīgas TEC-2 energobloku kopējā elektriskā jauda koģenerācijas režīmā pēc rekonstrukcijas sasniegs 811 megavatus, tādejādi šī spēkstacija arī turpmāk būs lielākais dabasgāzes patērētājs Latvijā.

Kopumā pērn enerģētikas sektors patērējis 67% jeb 1,05 miljardus kubikmetru no Latvijā realizētās dabasgāzes, tādējādi sasniedzot pēdējo sešu gadu izaugsmes maksimumu. Citos sektoros - rūpniecībā, komunālo un komerciālo uzņēmumu, iedzīvotāju sektorā - realizācijas īpatsvars pērn, salīdzinot ar 2010.gadu, gandrīz nav mainījies.

Pagājušā gada laikā LG gazificēto objektu skaits pieauga no 442 370 līdz 442 582. Savukārt kopējais jauno pieslēgumu skaits sasniedza 938. No tiem 706 jeb 75% bija individuālas dzīvojamās mājas, 114 dzīvokļi ar apkuri un seši dzīvokļi ar pavardiem.

Rūpniecisko klientu segmentā pērn bijusi vērojama aktivitātes palielināšanās, piemēram, sniegtas konsultācijas par gāzapgādes iespējām, tehniskajiem risinājumiem, iekārtām un to jaudām, kā arī iespējamajām gazifikācijas izmaksām 266 rūpnieciskajiem klientiem, kas ir par 84 klientiem vairāk nekā 2010.gadā. Turpmākajai realizācijai saskaņoti 133 rūpniecisko klientu tehniskie projekti un noslēgts 61 pieslēguma līgums par kopējām izmaksām 72 300 latu apmērā. Tehniskos noteikumus sadales gāzesvadu, pievadu un iekšvadu projektu izstrādei un jaudas palielinājumiem pieprasīja 485 rūpnieciskie klienti.

Pērn uzņēmums strādājis arī pie vairāku apjomīgu rūpniecisko būvobjektu formēšanas, kurus paredzēts īstenot 2012.gadā. Apjomīgākais ir pieslēguma izveide septiņiem rūpnieciskajiem klientiem Rīgā, Vējzaķsalā.

LG 2011.gadu noslēdza ar 27,2 miljonu latu neto peļņu, kas bija par 2,6% vairāk nekā 2010.gadā. 2011.gadā LG lietotājiem pārdeva dabasgāzi un sniedza pakalpojumus par 353 miljoniem latu, kas būtiski neatšķiras no 2010.gada neto apgrozījuma. LG 2011.gadā patērētājiem pārdeva 1,56 miljardus kubikmetru dabasgāzes, kas ir par 13% mazāk nekā iepriekšējā gadā.

Lielākais LG akcionārs ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH", kurai uz pērnā gada beigām piederēja 47,2% akciju. 34% pieder Krievijas kompānijai "Gazprom", bet 16% - SIA "Itera Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!