Foto: Pixabay

Latvijas viesnīcās apkalpoto vietējo iedzīvotāju īpatsvars šogad deviņos mēnešos sasniedza 47%, salīdzinot ar apmēram 30% iepriekšējos gados, piektdien "Latvijas tūrisma forumā 2020" sacīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava.

Viņa pastāstīja, ka Covid-19 pandēmijas radīto ierobežojumu dēļ būtiski mainījusies viesu sadalījuma proporcija, kā arī būtiski samazinājusies tūristu plūsma - tūrisma mītnēs viesu skaits šogad sarucis par 43,7%, tostarp ārvalstu viesu skaits - par 56,6%, bet vietējo iedzīvotāju - par 15,7%.

Šīrava informēja, ka kopumā pasaulē šogad tūrisma apmēri kritušies par 80%.

Pēc Eiropas Ceļojumu komisijas pētījuma datiem, desmit lielākajos tūrisma tirgos 53,6% iedzīvotāju ir noskaņoti ceļot nākamo sešu mēnešu laikā, bet mainījies ceļojumu galamērķu sadalījums, jo 38,8% iedzīvotāju plāno ceļot pa savu valsti, bet 39,2% iedzīvotāju plāno doties ceļojumā uz citu Eiropas valsti. Tāpat 20,3% iedzīvotāju plāno doties pilsētu brīvdienās, 14,9% - pievērsties dabas tūrismam, bet 14,7% - pievērsties kultūras ceļojumiem.

"Pētījums parādīja, ka tikai 1% iedzīvotāju tuvāko sešu mēnešu laikā plāno doties grupu ceļojumos. Tā nav iepriecinoša tendence, jo tieši grupu ceļojumi līdz šim deva lielākos ienākumus Latvijas tūrisma nozarei," sacīja Šīrava.

Viņa piebilda, ka arī ceļojumu plānošanā cilvēki vairāk pievēršas atsauksmju portāliem, tūrisma mītņu tiešajiem kanāliem, cenšas iegūt informāciju no tiešajiem avotiem, nevis no starpniekiem. Tāpat pētījums atklājis, ka vairums cilvēku lidostas un lidmašīnas uzskata par bīstamām vietām, kurās ir augsts risks inficēties ar Covid-19, tāpēc vairums plāno ceļojumos doties ar automašīnu.

"Tas ietekmējis arī LIAA aktivitātes, kuras līdz šim vairāk bija vērstas uz ārvalstu tirgiem, bet šogad vairāk pievērsāmies vietējam tirgum, piemēram, ar kampaņu #AtklājLatvijuDroši. Tāpat lielākas aktivitātes šogad tika izvērstas Baltijas valstīs un tuvējās kaimiņvalstīs," sacīja Šīrava.

Viņa piebilda, ka ārvalstu tūrismā visu gadu bija jāmeklē valstis, no kurām braukt uz Latviju bija droši. Tāpēc mārketinga kampaņas šogad tika īstenotas Igaunijā, Lietuvā, Somijā, kā arī Polijā, Apvienotajā Karalistē, Vācijā un Nīderlandē.

Šīrava stāstīja, ka šogad deviņos mēnešos lielākā daļa jeb 73,1% ārvalstu viesu Latvijā bija no Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Somijas un Vācijas, turklāt Krievija un Vācija šajā "top 5" iekļuvušas tikai pateicoties labajiem rezultātiem janvārī un februārī, bet turpmākajos mēnešos tūristu plūsma no šīm valstīm apsīka.

Viņa pauda cerību, ka situācija tūrismā 2021.gadā uzlabosies. LIAA izvirzījusi mērķi pakāpeniski atgūt šogad zaudēto ārvalstu tūristu tirgus daļu - vismaz par 15% gadā. Tāpat LIAA nākamajā gadā izvirzījusi mērķi palielināt vietējā tūrisma proporciju kopējā tūrisma struktūrā vismaz par 10%.

Šīrava sacīja, ka arī LIAA mārketinga kampaņas nākamgad plānotas tuvējos mērķa tirgo, tostarp lielās mārketinga kampaņas nākamgad plānotas Latvijā, Somijā un Vācijā, bet mazākas mārketinga kampaņas - Zviedrijā, Igaunijā un Lietuvā.

"Tūrisma nozarei šis gads bija ļoti sarežģīts, bet ir notikušas arī pozitīvas lietas. Pieauga interese par vietējo tūrismu, tapuši jauni tūrisma produkti un meklēti risinājumi, kā strādāt pandēmijas apstākļos. Jau šobrīd ir skaidrs, ka, atveroties tūrisma iespējām, nozares pārstāvjiem būs jāskrien daudz un ātri. Ieguvēji būs tie, kas pēc ceļošanas ierobežojumu atcelšanas, spēs ātrāk noreaģēt, tādēļ mums jābūt gataviem un jau šobrīd jāiezīmē, risinājumi dažādām situācijām," sacīja LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Viņš atgādināja, ka ar LIAA starpniecību tūrisma nozares uzņēmumu atbalstam krīzes seku mazināšanai šogad ir novirzīti 19,4 miljoni eiro. Lielākā daļa no šiem līdzekļiem jau izmaksāta algu subsīdijās 826 tūrisma nozares uzņēmumu, bet šobrīd ir atvērta pieteikšanās viesnīcu operacionālo izmaksu programmā, kuras kopējais finansējums ir 4,8 miljoni eiro.

Ekonomikas ministrija turpina darbu arī pie īpašas vaučeru programmas viesnīcām, kuras varēs cilvēkiem nodrošināt pašizolācijas pakalpojumus ar valsts atbalstu, piebilda Rožkalns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!