Foto: DELFI
Ja nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" piektdienas priekšpusdienā nesamaksās priekšapmaksu par lidostas "Rīga" pakalpojumiem, lidosta no plkst.16:00 pārtrauks aviokompānijas apkalpošanu, kas nozīmē, ka "airBaltic" lidmašīnas vairs nevarēs ne uzņemt pasažierus, ne arī pacelties gaisā no lidostas skrejceļiem.

Lidosta informē, ka nolemts turpmāk no "airBaltic" prasīt priekšapmaksu par pakalpojumiem, jo "airBaltic" ir atteicies noslēgt lidostas "Rīga" piedāvāto mierizlīgumu. ""airBaltic līdz piektdienas pulksten 12:00 ir jāveic priekšapmaksa par starptautiskās lidostas "Rīga" sniegtajiem pakalpojumiem. Ja maksājums netiks veikts, starptautiskā lidosta "Rīga" no 8.oktobra pulksten 16:00 pārtrauks pakalpojumu sniegšanu "airBaltic", teikts lidostas paziņojumā.

Lidosta arī iesniegs tiesā papildu prasības pieteikumu par "airBaltic" parādu, kas šobrīd pārsniedz piecus miljonus latu. Parādsaistības veidojušās no 2009.gada beigām.

Lidosta atzīst, ka brīdinājums par priekšapmaksas piemērošanu "airBaltic" sniegtajiem pakalpojumiem ir "bezprecedenta solis" un tā pamatā ir aviokompānijas izvairīšanās no maksas par saņemtajiem pakalpojumiem un negatīvo kredītvēsturi attiecībā pret nozīmīgāko sadarbības partneri – starptautisko lidostu "Rīga".

Saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem, starptautiskajai lidostai "Rīga" ir tiesības izbeigt līgumu, iepriekš nebrīdinot "airBaltic", ja kompānija kavē maksājumus ilgāk par diviem mēnešiem. Ja "airBaltic" izvairīsies no saistību pildīšanas, tajā skaitā atteiksies maksāt priekšapmaksu, starptautiskā lidosta "Rīga" ir tiesīga pieņemt lēmumu par pakalpojumu sniegšanas pārtraukšanu.

Jau ziņots, ka lidosta "Rīga" augustā Rīgas apgabaltiesā iesniedza prasības papildinājumu par 3,4 miljonu latu parāda piedziņu no "airBaltic". Iepriekš "airBaltic" apsūdzēja starptautisko lidostu "Rīga" pazeminātas maksas iekasēšanā par pakalpojumiem no zemo cenu aviokompānijas "Ryanair". Aviokompānija šajā saistībā vērsusies Konkurences padomē.

Savukārt pirms tam "airBaltic" vērsās tiesā ar gandrīz sešu miljonu latu prasību pret lidostu, jo tā nav sniegusi konstruktīvus priekšlikumus par vienlīdzīgas konkurences nosacījumiem lidostā visām aviokompānijām un "airBaltic" par viena pasažiera apkalpošanu lidostā "Rīga" maksā divreiz vairāk nekā īru aviokompānija "Ryanair".

Vēlāk satiksmes ministra Kaspara Gerharda (TB/LNNK) uzdevumā strīdnieki noslēdza saprašanās memorandu, kas paredzēja gan iekrājušo parādu atmaksu, gan "airBaltic" "izmaksu samazināšanu par virszemes pakalpojumiem, un sāka gatavot mierizlīgumu abu uzņēmumu prasībām tiesā.

Lidosta "Rīga" ir pilnībā valsts īpašumā, savukārt lidsabiedrībā "airBaltic" valstij pieder 52,6%, bet 47,2% - "airBaltic" prezidentam Bertoltam Flikam piederošajai firmai "Baltijas Aviācijas Sistēmas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!