Foto: LETA

Starptautiskās lidostas "Rīga" lidlaukā no ceturtdienas oficiāli sākusi darboties jaunizbūvētā gaismu sistēma CAT II, kas ļaus apkalpot lidmašīnas nelabvēlīgos laika apstākļos, informē lidostas Komunikācijas vienības vadītāja Sarmīte Rinmane.

Viņa norādīja, ka līdz ar jaunās gaismu sistēmas ieviešanu, tiks paaugstināta lidojumu drošība un nelabvēlīgos laika apstākļos reisu novirzīšana uz citām lidostām samazināsies līdz minimumam.

Lidostas valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš uzsvēra, ka lidlauka sertificēšana CAT II atbilstošai gaismu sistēmai uzlabos lidostas sniegto servisu aviokompānijām un to pasažieriem, jo būtiski samazināsies to reisu skaits, kas nelabvēlīgu laika apstākļu ietekmē jānovirza uz alternatīvajiem lidlaukiem. "Tas ir būtisks priekšnosacījums lidostas konkurētspējas paaugstināšanai un jaunu aviokompāniju piesaistīšanai," viņš teica.

Lidosta turpmāk varēs uzņemt ielidojošos reisus, ja lidlaukā redzamība būs līdz 300 metriem, kā arī izlidojošie reisi tiks atļauti pie redzamības līdz 250 metriem. Gaismu sistēma CAT II izbūvēta Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projekta "Starptautiskās lidostas "Rīga" infrastruktūras attīstība" ietvaros.

Par gaisa satiksmes organizēšanu Latvijā atbildīgās "Latvijas Gaisa satiksme" (LGS) valdes priekšsēdētājs Dāvis Tauriņš norādīja, ka LGS ir veikusi visus nepieciešamos priekšdarbus, lai sekmīgi sagatavotos gaismas sistēmas CAT II ieviešanai un no ceturtdienas nodrošinātu lidojumus arī pazeminātas redzamības apstākļos.

"Sagatavošanās periodā ir testētas sistēmas, kas pārbauda meteoroloģiskos parametrus, jebkuras redzamības un laika apstākļos kontrolē objektu pārvietošanos lidostas teritorijā. Ir izstrādāti speciālie noteikumi, kas stājas spēkā, redzamībai pazeminoties līdz meteoroloģiskajam minimumam, veikta uzņēmuma speciālistu apmācība darbam jaunajos apstākļos. Esmu pārliecināts, ka mūsu darba rezultātus pozitīvi novērtēs gan pasažieri, gan aviosabiedrības," teica Tauriņš.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!