Foto: LETA
VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" apgrozījums šogad pirmajos sešos mēnešos bija 16,697 miljoni eiro, kas ir par 45,8% eiro mazāk nekā 2019. gada attiecīgajā periodā, kā arī uzņēmums strādāja ar 6,513 eiro zaudējumiem pretstatā peļņai gadu iepriekš, liecina lidostas publiskotā informācija.

Finanšu pārskata vadības ziņojumā skaidrots, ka lidostas "Rīga" saimniecisko darbību būtiski ietekmēja Covid-19 pandēmija, kuras ierobežošanai no 17. marta tika atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Līdz ar to lidostas "Rīga" apgrozījums bija tikai 16,697 miljoni eiro, kas ir par 14,37 miljoniem eiro mazāks, nekā tika plānots budžetā. Savukārt apkalpoto pasažieru skaits samazinājās līdz 1,32 miljoniem, kas ir par 2,34 miljoniem pasažieru jeb 64% mazāk, nekā bija plānots.

Reaģējot uz apkalpoto gaisa kuģu un pasažieru skaita, un attiecīgi arī ieņēmumu straujo kritumu, kā arī ar mērķi samazināt Covid-19 ietekmē radušos iespējamos zaudējumus, lidosta pirmajā ceturksnī sāka un otrajā ceturksnī turpināja kompleksu izmaksu samazināšanas programmu. Attiecīgi 2020. gada lidostas kopējās saimnieciskās darbības izmaksas ir izdevies samazināt par 24%. Tostarp pozīcijā "Personāla izmaksas" izmaksas ir izdevies samazināt par 30%, bet pozīcijā "Pārējās saimnieciskās darbības izmaksas" - par 32%. Vadības ziņojumā teikts, ka šāds izmaksu samazinājums, ņemot vērā lidostas augsto fiksēto (pastāvīgo) izmaksu īpatsvaru, kuras nav iespējams samazināt īstermiņā, pilnībā neapturot operatīvo darbību, ir uzskatāms par labu rezultātu.

Turklāt ar Ministru kabineta (MK) 23.aprīļa lēmumu par atbalsta sniegšanu lidostai, ieguldot pamatkapitālā 49,91 miljonus eiro, lai nodrošinātu ekonomiskās krīzes pārvarēšanu un ekonomiskās situācijas stabilizēšanai nozarē, kā arī atstājot lidostas rīcībā dividendes par 2019. gada peļņu 4,51 miljonu apmērā, lai segtu Covid-19 izraisītās krīzes rezultātā radītos zaudējumus, tika atbalstīta tādu investīciju projektu īstenošana (turpināšana) 30,94 miljonu eiro apmērā divu gadu periodā, kuru realizācija ir noteikta kā obligāta saskaņā ar starptautiskajiem un Latvijas normatīviem aktiem.

Vadības ziņojumā norādīts, ka lidosta "Rīga" pirmo pusgadu ir noslēgusi ar zaudējumiem 6,5 miljonu eiro apmērā. "Izvērtējot faktiskos saimnieciskās darbības rezultātus pret šo rādītāju prognozi, kas tika ietverta 23. aprīlī pieņemtajā MK lēmumā par atbalsta sniegšanu lidostai, ir jāsecina, ka pirmā pusgada darbības rādītāji ir labāki nekā ir ticis sākotnēji prognozēts," teikts pārskatā.

Vadības ziņojumā pausts, ka aprīlī tika prognozēts, ka lidostā "Rīga" šogad tiks apkalpoti tikai 1,6 miljoni pasažieru, ar kopējo plānoto gada apgrozījumu 20,2 miljoniem eiro, bet 2020.gada maijā pārskatītajā saimnieciskās darbības prognozē tiek sagaidīts, ka šogad varētu tikt apkalpoti 2,2 miljoni pasažieru ar kopējo sagaidāmo gada apgrozījumu 25,1 miljoni eiro, kas ir par 61% mazāk nekā plānots budžetā.

Pasažieru skaita pieaugums nākotnē cieši korelē ar turpmāko Covid-19 izplatību, kā arī valsts iniciatīvām attiecībā uz kontrolētu un drošu ceļošanu. Līdz ar jauno Covid-19 saslimstības uzliesmojuma un lidojumu ierobežojumiem uz valstīm, kurās ir reģistrēta Covid-19 infekcijas izplatība, kas pārsniedz MK 9.jūnija noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" noteiktos rādītājus, aviācijas nozarei rada būtiskus apstākļus, kas un negatīvi ietekmē operatīvās darbības sasniedzamos radītājus, palielinot sagaidāmos zaudējumus un ierobežojot iespējas apkalpot tai skaitā sasniegt arī 2021. gadā plānotos pasažieru apjomus.

Tāpat vadības ziņojumā norādīts, ka iepriekš tika prognozēts, ka sešos mēnešos kopējie zaudējumi sasniegs 16 miljonus eiro. Lidostas "Rīga" vadība skaidro, ka šīs atšķirības būtiskākie skaidrojumi ir saistīti ar to, ka izrakstītie rēķini par aviācijas un ne-aviācijas pakalpojumiem bija lielāki nekā tas tika plānots Covid-19 krīzes sākumā, tāpat arī izmaksas ir bijušas mazākas nekā tas tika sākotnēji prognozēts, piemēram, kolektīvajai atlaišanai pakļauto darbinieku skaits bija mazāks nekā sākotnēji tas tika plānots, kas ietekmēja arī kompensācijas izmaksājamo naudas apjomu.

Lidostas "Rīga" apgrozījums 2019. gada pirmajos sešos mēnešos bija 30,833 miljoni eiro, bet peļņa - 4,308 miljoni eiro.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!