Foto: LETA

Augstākā tiesa (AT) trešdien pieņēma labvēlīgu lēmumu starptautiskajai lidostai "Rīga" un Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic" strīdā ar bankrotējošo Lietuvas aviokompāniju "flyLal".

AT apmierināja lidostas un "airBaltic" blakussūdzību par Rīgas apgabaltiesas lēmumu, ar kuru atzīts Lietuvas Apelācijas tiesas lēmums par prasības nodrošinājuma noteikšanu par labu bankrotējušajai aviokompānijai "flyLal".

AT lēmums nav pārsūdzams. Pilns tiesas lēmuma teksts būs pieejams 4. decembrī.

Tiesa norādīja, ka galvenie motīvi šādam lēmumam bija tādi, ka atzīšanas sekas būtu pretrunā ar Latvijas sabiedrisko kārtību un skartu arī nacionālās drošības intereses.

Jau vēstīts, ka Eiropas Savienības (ES) Tiesa pērn 23. oktobrī apstiprināja Lietuvas tiesas spriedumu par lidostas "Rīga" un "airBaltic" aktīvu apķīlāšanu. Kompāniju aktīvi vēl netika arestēti, jo akcepts prasības nodrošinājumam bija jādod arī Latvijas AT.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma iepriekš norādījusi, ka Latvija lidostas "Rīga" un "airBaltic" aktīvu aresta prasībai meklēs atbalstu arī Eiropas Komisijā.

2008. gada 31. decembrī Lietuvas Apelācijas tiesa atstāja spēkā Viļņas apgabaltiesas lēmumu noteikt lidostas "Rīga" un "airBaltic" īpašumu nepilnu 200 miljonu litu (58 miljonu eiro) vērtībā arestu, ko bija pieprasījusi " flyLal ", vainojot "airBaltic" negodīgā konkurencē. " flyLal " 2009. gada janvārī iesniedza bankrota pieteikumu, kā vienu no iemesliem minot negodīgu konkurenci aviācijas sektorā.

Tomēr 2013. gada maijā AT vērsās ES Tiesā pēc sākotnējā sprieduma par to, vai ir pamats Latvijā neatzīt Lietuvas Apelāciju tiesas spriedumu.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!